PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot creu que serà difícil tornar a l’‘statu quo’ previ a la negociació

El cap de Govern alerta que l’acord duaner pot perillar si no s’avança, el qual «comença a trontollar»

Per El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot, durant el berenar amb la premsa d’aquesta setmana.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el berenar amb la premsa d’aquesta setmana. | SFGA / CESTEVE

«És difícil pensar que un no a l’acord d’associació suposi un retorn a l’statu quo previ al 2015». Amb aquestes paraules, el cap de Govern, Xavier Espot, va exposar les dificultats amb les quals es trobaria Andorra si finalment no culmina l’aproximació a la Unió Europea (UE). Tot i això, va assegurar que els negociadors de la UE no han indicat en cap moment què passaria si la negociació no tira endavant. Un fet que pot perillar, però, és l’acord duaner, el qual «comença a trontollar i la UE vol un model de relació més global i institucionalitzat amb els països de l’entorn».

Preguntat sobre els principals avantatges que implicaria culminar el procés, el cap de Govern va dir que, tot i que no pot assegurar que vindran al país moltes empreses de valor afegit en un termini curt de temps, l’adhesió a Europa ha d’ajudar a «crear més riquesa amb activitats que siguin menys devoradores de recursos». En aquest sentit, va advocar per diversificar l’economia amb claus de valor afegit «per no anar cap a la pobresa», ja que, fins ara, els mecanismes no han estat suficients perquè «s’han concentrat en sectors molt devoradors de recursos i no són d’alt valor afegit».

A parer del mandatari, per tant, «l’única forma que tenim de diversificar autènticament la nostra economia és, sens dubte, l’acord d’associació, i si algú té una altra fórmula que ens ho digui perquè jo no la veig». En aquesta línia, va posar en relleu que encara «s’han de trencar molts tabús que són difícils d’explicar en concreció», per la qual cosa, «a mesura que es vagin esclarint els dubtes, sobretot en matèria de control de política migratòria, estic convençut que arribarem a acords molt satisfactoris». Serà quan es vagi avançant en l’acord quan «a poc a poc aquesta part de la ciutadania que està preocupada s’acabarà autoconvencent de què és el bon camí a seguir i que serà un abans i un després».

En referència a aquesta qüestió, Espot també es va referir a les dificultats en la negociació en l’àmbit de les telecomunicacions. «No sabem que passarà amb Andorra Telecom. No sabem si el mateix passa en matèria de lliure circulació de persones», va declarar, afegint que «hi ha una part de desconeixement i de neguit que no podrem esvair fins d’aquí a uns mesos» i, per això, ara la idea és comunicar més en relació amb la negociació. De fet, hi ha prevista una reunió pública el 13 de desembre a Andorra la Vella i també és previst celebrar un acte a la Cambra de Comerç de cara al gener, segons va informar l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT