PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ubach reivindica el paper de la muntanya en l’economia a la FAO

La ministra destaca el compromís del Govern per cuidar la biodiversitat

Per El Periòdic

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el director general de la FAO, Qu Dongyu.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el director general de la FAO, Qu Dongyu. | Govern d’Andorra

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va participar ahir en la trobada que l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i l’Aliança per les Muntanyes de l’ONU van celebrar conjuntament amb Roma, Itàlia, amb motiu del Dia internacional de les muntanyes 2022. Sota el lema d’enguany, Les dones mouen muntanyes, la jornada es va dividir en diversos actes i esdeveniments per commemorar aquest dia, dels quals Ubach va formar part d’una taula rodona, que va comptar també amb la presència i les reflexions d’alts càrrecs i representants d’altres països. En la seva intervenció, la ministra va destacar la importància de la muntanya i de l’entorn natural en la societat i en l’economia andorrana, així com el ferm compromís del Govern per la protecció de la biodiversitat i en la lluita contra el canvi climàtic. A més, Ubach va posar en relleu el valor afegit que aporten els organismes internacionals, com la FAO, per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, especialment pel que fa a la seguretat alimentària, l’acció climàtica o la igualtat de gènere.

Precisament, i tenint en compte el lema de l’esdeveniment, Ubach va voler subratllar «el paper essencial de les dones» en totes les comunitats i, especialment, en favor del desenvolupament sostenible. En aquest sentit, la titular d’Afers Exteriors va afirmar que les dones andorranes «participen activament en la vida econòmica del país» i també en la política, amb un impuls que «ha anat creixent amb el temps». «El Govern d’Andorra està fermament convençut de la contribució de les dones en l’acció col·lectiva per mitigar els impactes del canvi climàtic a les muntanyes», va cloure.

A la taula rodona també va participar l’ambaixador del Perú a la FAO, Julio Eduardo Martinetti; la cònsol general del Pakistan, Aqsa Nawaz; l’ambaixador d’Itàlia a la FAO, Bruno Archi; l’ambaixador del Kirguizistan a la FAO, Taalai Bazarbaev; el representant d’Haití a la FAO, Jean Bony Alexandre; o el coordinador de projectes de l’Aliança per a les Muntanyes, Giorgio Grussu, entre d’altres. La taula va estar moderada per la directora general adjunta de la FAO, Maria Helena Semedo, i introduïda pel seu director general, Qu Dongyu.

 

Trobades bilaterals

En el marc del seu desplaçament a Roma, Ubach va mantenir una reunió amb el director general de la FAO, Qu Dongyu, i amb la directora general adjunta de l’organisme, Maria Helena Semedo. En les dues trobades bilaterals, Ubach va compartir el treball d’Andorra amb l’Aliança per a les Muntanyes i, de fet, va destacar que el país va ser escollit recentment per representar el grup regional d’Europa per al període 2022-2026. En l’àmbit de la cooperació per a l’acció climàtica, la ministra també es va referir a la col·laboració que Andorra manté amb Espanya i amb França centrada, entre d’altres aspectes, en el marc de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic. Un projecte que podria ser replicat en altres regions muntanyoses. Precisament, tant en la reunió amb Semedo com a Dongyu, Ubach va remarcar que el Principat treballa en una candidatura a la FAO pel reconeixement del sistema agro-pastoral del país com a sistema important del patrimoni agrícola mundial (Sipam). A més, la ministra va convidar els dos representants de la FAO a visitar Andorra i a reforçar les vies de col·laboració entre Andorra i aquest organisme de les Nacions Unides. En el cas concret de la trobada amb el director general, Ubach va destacar especialment els esforços que està duent a terme Andorra per reduir el malbaratament alimentari a través d’iniciatives com ara la Llei d’economia circular, on s’hi inclou un apartat dedicat a aquesta qüestió. Un fet que Dongyu va valorar positivament.

 

Projectes comuns

Durant la jornada, Ubach també va mantenir una trobada amb la directora adjunta per a la promoció del Programa Mundial d’Aliments (PAM), Ute Klamert, amb qui va compartir la col·laboració que Andorra duu a terme. La ministra va recordar que el Principat coopera amb el PAM de manera anual des dels últims deu anys mitjançant els eixos de l’ajuda humanitària, de la col·laboració directa amb aportacions econòmiques, en particular als campaments sahrauís d’Algèria o bé Madagascar en un programa de cooperació amb Mònaco per tal de sumar esforços en projectes comuns, en tant que països de petites dimensions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT