PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Greco demana transparència en les lleis contra la corrupció

El president de l’òrgan alerta que «s’han de respectar els procediments de consulta i els terminis»

Per El Periòdic

Sessió Parlamentaria Consell d’Europa a Estrasburg.
Sessió Parlamentaria Consell d’Europa a Estrasburg. | ANA

Per commemorar el Dia internacional contra la corrupció, el president del Grup d’estats contra la corrupció del Consell d’Europa (Greco), Marin Mrelaela, va demanar ahir «transparència» i fer les consultes «apropiades» en els processos legislatius. En el transcurs dels cicles d’avaluació, el Greco ha emès recomanacions als estats sobre una sèrie d’aspectes relacionats amb la bona governança i l’estat de dret. Pel que fa a l’elaboració de nova legislació i altres reglaments, l’organisme subratlla la necessitat d’establir un mecanisme legislatiu «adequat» i permetre la transparència pública sobre com evolucionen els projectes de llei, des de la proposta fins a l’adopció.

«Amb massa freqüència –va lamentar Mrelaela–, s’utilitzen procediments accelerats per tirar endavant l’adopció de nova legislació sense la deguda consulta amb altres institucions estatals i agents socials implicats, i fins i tot sense el corresponent debat parlamentari». El Greco també destaca que els terminis de consulta i els processos de retroalimentació sovint no s’observen en la pràctica. «Els terminis poden escurçar-se o les lleis poden estar disponibles per a la consulta massa tard en el procés per a una aportació significativa», va avisar Mrelaela. «Aquestes pràctiques –va afegir– fan menys probable que els continguts es modifiquin sobre la base d’aportacions públiques». Per això, «cal respectar els procediments de consulta i els terminis, essencial per a la qualitat de les democràcies».

Segons el president del Greco, «la transparència és un dels principals pilars en els quals ha de basar-se qualsevol esforç per combatre la corrupció», ja que «el públic té dret a saber si la legislació està influenciada per altres parts o interessos». Per a aconseguir-ho, el procediment legislatiu «hauria de garantir la transparència necessària».

Mrelaela va afirmar que «sabem que la corrupció pot reduir-se mitjançant una acció preventiva selectiva». Així, «els estats haurien de proporcionar educació i sensibilització al públic, així com als nens i joves, sobre els efectes nocius de la corrupció per a la vida de les persones i la confiança pública».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT