PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sant Julià impulsarà actes tot el 2023 per celebrar ‘l’any Canòlich’

L’objectiu de la iniciativa és comemorar els 800 anys de la trobada de la Mare de Déu

Per El Periòdic

Pepe Chisvert, Mireia Codina i Ramon Sàrries durant la roda de premsa d’ahir.
Pepe Chisvert, Mireia Codina i Ramon Sàrries durant la roda de premsa d’ahir. | ANA/M.P.

El 2023 serà un any important per a Sant Julià de Lòria. La parròquia celebrarà al llarg de l’any vinent tot un seguit d’activitats religioses, culturals, esportives, educatives i socials per commemorar els 800 anys de la trobada de la Mare de Déu de Canòlich. En aquest sentit, el comitè organitzador, impulsat per mossèn Pepe Chisvert, ja està treballant en un programa que s’anirà presentant progressivament a través de les xarxes socials i de les pàgines web del comú i de Càritas parroquial. Aquest programa s’encetarà amb una sèrie de conferències marianes, la primera de les quals tindrà lloc diumenge vinent, a partir de les 18.00 hores, a l’església parroquial, sota el nom La Santa Família i el reflex de les seves virtuts.

Per la seva banda, Chisvert va posar en relleu que el 2023, «el volem anomenar l’any Canòlich», ja que hi haurà nombroses accions que es desenvoluparan per commemorar aquesta fita. De fet, va assegurar que els actes programats estan adreçats al conjunt de la ciutadania del país, siguin creients o no. Malgrat que encara no s’han avançat massa detalls de quines iniciatives es promouran, el mossèn va desvetllar que el pròxim mes de maig «el dedicarem a la Mare de Déu». Precisament, va explicar que «s’està elaborant un vídeo on apareixeran testimonis que puguin narrar les seves experiències viscudes a Canòlich» en el marc de la celebració de la diada, que té lloc tradicionalment el darrer dissabte de maig. Paral·lelament, s’està creant un llibre il·lustrat per Pilarin Bayés, que té com a finalitat recollir totes les activitats que s’han dut a terme als aplecs de Canòlich de les darreres dècades.

A més a més, Chisvert va apuntar que la dimensió educativa també és un fet molt important per a la comissió organitzadora. És per això que s’està elaborant material didàctic sobre la Mare de Déu de Canòlich, per tal que es pugui treballar no només a les escoles de la parròquia laurediana, sinó a les de tot el Principat.

Com és evident, un dels punts forts de l’any vinent serà la celebració de l’aplec de Canòlich, un esdeveniment que serà «una gran festa», però sense malbaratar recursos. En aquest sentit, Chisvert va asserir que un dels elements que farà més acte de presència durant la jornada serà la música. «Volem donar protagonisme a la música de Laurèdia i a les corals», va afegir. Així mateix, va anunciar que s’ha fet una petició al Vaticà, via Bisbat d’Urgell, perquè la setmana prèvia a la diada sigui jubilar. A hores d’ara, però, encara s’espera una resposta, que es creu que serà positiva.

Per la seva banda, la cònsol menor laurediana, Mireia Codina, va assenyalar que la commemoració dels 800 anys també té la voluntat d’homenatjar a totes les persones que han fet possible la diada de Canòlich al llarg dels temps. «Crec que durant l’últim dissabte de maig del 2023 tothom viurà aquest merescut homenatge per mantenir viva aquesta tradició tan arrelada, i això és el que també vol recollir el llibre a través dels testimonis d’aquests darrers anys», va manifestar. 

Per acabar, l’arxiprestat de les Valls d’Andorra també és un altre dels col·laboradors dels actes de celebració. De fet, mossèn Ramon Sàrries va afirmar que «des de l’arxiprestat ens sentim joiosos de poder celebrar aquests 800 anys de la descoberta» i, per tant, «des de l’Església volem estar al costat de tots els actes que es faran des del comú, empresos per mossèn Pepe Chisvert», va informar l’ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT