PUBLICITAT

Qualitats d’un professional resilient

La setmana passada vaig conversar amb dos responsables de projectes exclusivament digitals i un empresari totalment retail. Tots tres coincidien que ens toca, una vegada més, adaptar-nos a aquest nou escenari post pandèmic i de guerra a Europa, i afrontar els canvis que s’acosten, patint les conseqüències personals i professionals que tot això està ocasionant. És per això que avui escric sobre la resiliència o, el que és el mateix, la capacitat d’adaptar-se a l’adversitat per aconseguir resultats i sortir-ne reforçat.

Tipus de resiliència

De vegades la vida ens posa a prova i ens hem d’enfrontar a dificultats que superen les nostres capacitats. Hi ha set tipus de resiliència:

• Natural-Força: aprendre dels errors i acceptar el fracàs és una capacitat típica de les persones amb una força vital innata.
• Adaptativa-Canvi: adaptació als canvis per aprendre de les experiències.
• Apresa-Entrenada: situacions d’aprenentatge mitjançant tècniques que ajuden a millorar-ne els resultats.
• Psicològica - Estat mental: relacionada amb l’estat mental d’una persona. Té la capacitat de canviar els pensaments i viure noves experiències.
• Emocional – Sentiments: es defineix com la superació emocional que afecta l’estabilitat i el benestar. A l’hora de prendre una decisió, dels sentiments poden portar a l’ansietat, la por i l’estrès.
• Corporal- estat físic: l’estat físic del cos és important en moments de canvi. Un cos que no està preparat físicament i no és fort, tindrà moltes més dificultats.
• Comunitària-Solidaritat: les dificultats arribaran a les persones més egoistes i que no comparteixen amb la comunitat. La solidaritat amb els altres és clau per contribuir a la societat.

La situació actual ens pot portar al límit i fer que ens qüestionem si tenim la voluntat i la força necessàries per canviar. Hem d’anar un pas endavant i ser capaços de sobreposar-nos a les situacions adverses amb canvis per millorar, créixer i desenvolupar les nostres capacitats.
Qualitats de les persones resilients

Les persones resilients tenen en comú una sèrie de qualitats que treballen diàriament. Són les següents:

Conèixer-se a si mateixos La primera de les intel·ligències que vaig descriure a l’article «Les 8 intel·ligències de Gardner per detectar el teu talent» és la intrapersonal o individual. És la que ens farà conèixer les nostres fortaleses i debilitats i ens ajudarà a aprendre i desaprendre en situacions adverses.

Actitud positiva amb humor L’actitud defineix la nostra manera de ser i de pensar, és a dir, els nostres pensaments. Les aptituds tenen a veure amb els nostres coneixements. La suma de les dues més el talent genera prou confiança per poder canviar. I si a més ho fem amb un humor espontani i som capaços de riure’ns de l’adversitat, aconseguirem un canvi d’actitud, aconseguirem ser optimistes realistes i restarem importància a les dificultats.

Ser realistes al present Més del 50% de les nostres preocupacions venen del passat fruit d’un sentiment de culpabilitat o són previsions de futur. Cal ser conscients del present i prendre decisions que afectin adversitats de l’aquí i ara. Saber relativitzar és focalitzar-se en les possibles solucions i no pas en els problemes del present.

Capacitats creatives

Ser conscient del teu potencial et porta a confiar en les teves capacitats. Les persones creatives fan servir les seves capacitats per ser disruptives i trencar amb allò tradicional o amb maneres d’actuar que no han donat resultat. Els seus objectius reals les porten a actuar i senten que ho poden aconseguir.

Desafiament convertit en repte

Transformar un problema en una oportunitat és una de les qualitats de les persones resilients. Les barreres o desafiaments ens porten a poder explorar o analitzar possibles sortides convertides, habitualment, en un repte personal que acaba sent una oportunitat.

Empatia i ajuda social

La intel·ligència interpersonal o social és l’habilitat de conèixer, interactuar i comprendre els altres, i les persones resilients saben que necessiten altres persones per tirar endavant davant d’una adversitat. Posar-se en la posició d’una altra persona ens porta a saber com se sent, com pensa i així poder apropar-nos i empatitzar.

Flexibles amb la incertesa Com que no es pot controlar tot el que passa, sorgeix la incertesa i és el moment d’adaptar-se a nous objectius.

La capacitat i flexibilitat de poder canviar les metes en una situació d’incertesa és una qualitat a l’abast de pocs. S’adapten a noves situacions en poc temps, encara que se’n surti dels plans inicials. Que siguin flexibles no implica que renunciïn als seus objectius, simplement els modifiquen i els adapten.

Autocontrol davant la màxima dificultat Intentem controlar tot allò que ens envolta i, si no ho aconseguim, ens produeix un sentiment d’inseguretat i frustració. Una de les millors capacitats d’una persona resilient és l’autocontrol. És conscient que és impossible controlar totes les situacions i aprèn a fer front a les dificultats canviant-ne les emocions. Les persones resilients s’han fet a elles mateixes. La resiliència es pot treballar i incorporar com un hàbit, no és als nostres gens, tots podem ser resilients si canviem les nostres creences. Tenir un model a seguir ha ajudat moltes persones a incorporar aquesta capacitat per adaptar-se als canvis que la societat ens obliga a fer, siguin adversos o no.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT