PUBLICITAT

Proteccionisme i competitivitat

GLÒRIA GURDÓ

La modificació de la Llei d'arrendaments de finques urbanes introdueix algun canvi notable com el fet que el propietari pugui recuperar el bé embargat per la fallida del negoci del llogater, però n'introdueix d'altres que no afavoreixen, ni de bon tros, la competitivitat, ni l'eficiència del sector. I un d'aquests canvis és tornar al preavís de tres mesos per canviar de pis o de sis mesos per tancar o canviar la ubicació del negoci. Una mesura que a banda de ser agosarada en els temps que encara corren, precisament per això, alguns dubten que s'arribi a complir.

Que els llogaters canvien de pis per 50 o 100 euros de diferència en el lloguer és una realitat perquè amb aquests diners poden pagar la factura de la llum i potser també la del telèfon. I com que moltes famílies es troben en la situació que es troben, l'estalvi encara que sigui petit, representa molt. Però aquest no és l'únic punt en què poder canviar de pis, d'un dia per l'altre, és més interessant per al consumidor. Perquè el que busca un pis amb més qualitat i més serveis pel mateix preu, també ha de poder canviar sense necessitat d'anar repartint diners a tort i a dret, sinó el que és just i necessari. Cosa que només pot beneficiar l'oferta i la demanda, fent que els propietaris que baden per posar els immobles al dia tinguin un incentiu més per a fer-ho: el de no perdre mercat.

En quant als sis mesos de preavís per als negocis, alguns s'ho pensaran molt abans de llogar un local, perquè si la cosa no els va bé no podran tancar i reduir l'hemorràgia, sinó que s'hauran d'acabar d'arruïnar per satisfer l'arrendador. Quina bajanada! I alhora el mercat hauria de ser igualment flexible per permetre que els llogaters puguin canviar si troben una millor oferta, cosa que, reitero, incentivaria la competència i l'eficiència del mercat. Cal arribar a la conclusió que la Llei d'arrendaments de finques urbanes continua igual d'obsoleta amb algun pedaç aquí i allà, que no afavoreix –precisament per proteccionista– ni l'eficiència ni la competitivitat del sector? M'ho demano, sobretot, perquè en ple nucli comercial encara hi ha tants edificis vells que fan pena.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT