PUBLICITAT

Retallades en educació

FERMÍN BOCOS
PERIODISTA

José Ignacio Wert, ministre d'Educació, no té sort. Sembla que el seu és seguir donant males notícies. L'última ha estat presentar la nova poda de recursos destinats als Erasmus. La retallada redueix pràcticament a la meitat el finançament de les beques per al curs vinent. El resultat pràctic d'aquesta laminació és que per mantenir el nombre d'alumnes que es beneficien de les beques han decidit reduir el temps de l'estada a l'estranger. Segons el ministre: «És la millor solució».

La retallada remet a l'objectiu de dèficit, el déu Moloch al que tot se sacrifica. Tot menys la miríada d'assessors i contractats a dit que omplen ministeris, comunitats i ajuntaments. D'això es parla poc i es fa menys. Reduir les partides dedicades a l'Educació (ja Cultura) en qualsevol de les seves múltiples facetes, em sembla un error i en el cas de les destinades a investigació, directament un suïcidi. El programa Erasmus és una de les iniciatives més encomiables de la UE. Fomentar i facilitar la vida i l'aprenentatge dels nostres estudiants en tercers països és la millor manera de construir Europa. I no ho dic pensant només en els llaços de convivència que es forgen en una etapa de la vida crucial i que, fet i fet, serveixen per obrir oportunitats laborals. Parlar altres idiomes i compartir coneixements derivats d'altres programes i mètodes d'ensenyament, enriqueix. Eixampla la ment.

El criteri majoritari entre els professors d'Universitat amb els que he comentat aquests temes és molt favorable als Erasmus, en canvi, sobre el Pla Bolonya, les opinions estàs dividides. Tots els ministeris han patit retallades. Però uns més que altres. Encara Hisenda (Montoro), passa per ser el dolent de la pel·lícula, també cal dir que hi ha ministres que s'han barallat amb totes les forces per limitar les retallades . No sembla que hagi estat el cas del titular d'Educació. Potser el perjudica que, tècnicament parlant, no és dirigent del PP i malgrat la seva amistat amb el president Rajoy, no té darrere el suport d'una organització territorial del partit com és el cas d'altres companys del Govern . És un error polític que Educació ( i Cultura ) hagin quedat malmeses en el repartiment de recursos. I per als que opinen que la cultura i l'educació és cara, «que provin amb la ignorància» . La frase no és meva . És de Derek Bok , rector de Harvard . Una de les cinc millors universitats del món . Doncs això . Que prenguin nota el senyor ministre i tots els seus companys de Gabinet 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT