PUBLICITAT

Els manaires de Girona

FABIOLA SOFIA MASEGOSA
Periodic
Foto:

Avui toca parlar de processons i aquesta vegada he anat a veure la processó del Sant Enterrament de Girona que té les seves arrels a mitjans del segle XVI. El que més m'ha cridat l'atenció d'aquesta ha sigut veure com els manaires, que aquest any celebren el seu 75è aniversari, amb la seva marxa compassada, precedien l'Arxiconfraria de la Púrissima Sang de Nostre Senyor Jesucrist que portava la Creu d'improperis i els 12 passos de les diferents confraries que la conformen.

Tocaven les deu de la nit al rellotge de la Catedral quan els Manaires, soldats abillats a la manera dels antics legionaris romans, com cada any, sempre fidels a l'antiga tradició, baixaven les escales del temple a marxa lenta i amb les llances picant acompanyades per la música dels timbals, bombos i pifes de la banda. En primer lloc, anaven els èquites cavalcant els seus ensinistrats cavalls, els seguien, amb marxa compassada i fent xocar les seves llances contra el terra, els legionaris i les Vestes, amb hàbit gris i capa grana, que acompanyen els dos Misteris de la Confraria de Jesús Crucificat a la que pertanyen els manaries. Són especialment espectaculars els dos moments en què els manaires executen l'Estrella i la Roda, on els diferents grups que composen el Maniple s'entrecreuen entre ells.

Centenars de persones omplien els carrers, a la gent de Girona es van unir els turistes que visiten la ciutat durant les vacances de Setmana Santa, per tal de veure les imatges que ens narren la Passió i Mort de Jesucrist.

Els confrares que portaven les vestes, les caputxes, els ciris i d'altres eines processionals van dur novament pels carres de la ciutat els passos de la historia bíblica de Crist. El recorregut comença amb l'entrada triomfal del fill de Déu a Jerusalem, seguit de l'Últim Sopar, la Caiguda, l'Ecce Homo, la trobada de Jesús amb la verge Maria camí del Calvari, la Crucifixió, el Davallament o el Sant Sepulcre.

Acompanyats pel bisbe de Girona, la llum tènue dels ciris, i el so dels tambors i de les trompetes, els passos recorren bona part del Barri Vell. Passada la mitjanit la processó arriba de nou a la Catedral on els manaries, col·locats a banda i banda de les escales, obren pas a les diferents confraries i passos. Llavors es van llegint diferents fragments de l'Evangeli així com també es descriu el que representa i porta cadascun dels passos de les confraries. Després el Bisbe dirigeix unes paraules als fidels i es canta el Credo. Conclou la Processó del Sant Enterrament amb la baixada del Maniple dels Manaires per les escales de la Catedral.

Una processó que realment val la pena d'anar a veure-la.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT