PUBLICITAT

Missa a la verge de Meritxell

La compositora Natàlia SOLÀ i SALVÀ ens ha sorprès, una vegada més, amb l’estrena i presentació de la Missa a la Verge de Meritxell,  el diumenge 6 d’octubre passats, a dos quarts d’una del migdia,  al Santuari-Basílica de Nostra Senyora de Meritxell, en agraïment a la seva protecció  i pau, hagudes per Andorra durant tants segles de la seva història.
Coneguda també com a Missa Andorrana, l’SCHOLA CANTORUM de la Universitat de Barcelona, amb setanta-nou anys de vida, hi va posar les veus amb el seu magnífic cor mixt, acompanyats a l’orgue pel músic i compositor R. RAMÍREZ i IBORRA,  sota la  direcció, des del 2002, del compositor i excel·lent director Carles GUMÍ i PRAT, que ha estat un dels convidats a dirigir l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (ONCA).
Els admirats solistes Lluís SINTES, baríton, actor i poeta que ha cantat en diferents ocasions a Andorra, i Rosa Mari RAMÍREZ ABELLA, soprano i logopeda,  relacionada amb Andorra des de molt petita i fins avui amb actuacions i gravacions diverses, hi posaren una singular emotivitat i  calidesa que destacaren en el lluminós santuari, amb la generositat i qualitat que els caracteritza.
La poetessa Josefina OBIOLS i OBIOLS també hi participà amb una nova versió de la lletra de la seva «Cançó d’Amor», canviant i adaptant la segona estrofa del seu poema per a poder ser musicat per Natàlia SOLÀ i SALVÀ, especialment per a aquesta ocasió.

Com va qualificar el director de l’SCHOLA CANTORUM, aquesta estrena ha de considerar-se un acte històric, ja que no es coneix cap altra peça semblant d’aquestes característiques.
La Missa té onze cants, tots ells musicats per la Natàlia SOLÀ i SALVÀ que ho ha volgut fer, com diu ella, des del sentiment que inspira la Verge de Meritxell... senzillesa d’una verge camperola, amb esclops....la senzillesa d’Andorra.

Set d’ells són de text fix i habitual,  Senyor tingueu pietat (2), Glòria (3), Al·leluia (4), Crec en un Déu (5), Sant, Sant, Sant (7), Parenostre (8) i Anyell de Déu (9).
Els altres quatre cants i textos han estat el cant d’Entrada (1) inspirat en els Goigs de la Mare de Déu de Meritxell amb un joc de variants musicals, el Cant de l’Ofertori (6) amb el text «Gavernera» poema de Natàlia SOLÀ i SALVÀ i musicat en composició lliure, el cant de Comunió (10) amb el text del poema arranjat de la Josefina OBIOLS i  OBIOLS «Cançó d’Amor», i el cant de Comiat (11), llaor sobre els Goigs de la Mare de Déu de Meritxell, respectant íntegrament la melodia i ampliant la sonoritat amb diferents veus.

La creativitat musical de la Natàlia SOLÀ i SALVÀ segueix i al primer recull de cançons pràctiques sobre veus infantils de l’àlbum amb sis cançons de títol «Caminets»,  a l’obra lírica per a dansa sobre poemes d’Esteve ALBERT i CORP, «El despertar de les aigües, del 1990, gravada el 1993 i reeditada el 1997, a les 11 cançons líriques amb lletres de diferents poetes del cd «Interiors» (2001), a la cançó «Cap a la carena»del 2003, a «La goja dels estanyons» sardana registrada el 2006 i reeditada el 2010, a la música «Diàleg» del 2011, a la música acompanyant una selecció de poemes d’Ilke MARECHAL, «Cinc esferes, quatre poemes del 2015, hi hem d’afegir ara aquesta sorprenent Missa Meritxelliana, estrenada el 2019, que ens agradaria poder veure editada properament.
La Natàlia, amb 85 anys d’experiència vital, dels quals els seixanta darrers passats a Andorra, ha sabut arrelar-s’hi de sang i d’esperit.

Un esperit generós que ens ha ofert el seu mestratge i una especial sensibilitat cultural en forma poètica i musical, acompanyada d’una obra excepcional que a mida que passen els anys adquireix més i més vàlua.


Fa bé Mossèn Ramon de Canillo d’obrir les portes del Santuari de Meritxell.
Amb les seves jornades Meritxellianes hi convoca cada any la raó (el pensament), l’emoció (el sentiment) i la revelació (el transcendent),ajudant a  fer-nos conscients de la presència del Sagrat, a través de les nostres vides.

Un Sagrat, que tot i no estar de moda hi continua sent i ens espera.
La Missa i Meritxell són circumstàncies que ens ajuden a encaminar-nos-hi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT