PUBLICITAT

Benito Pérez Galdós

Enguany, se celebra el centenari de la mort de Benito Pérez Galdós. Suposo que molts de nosaltres haurem vist a la tele la sèrie Fortunata y Jacinta o haurem llegit alguns dels seus llibres en alguna ocasió.Dic alguns, perquè la seva obra és molt extensa. Jo per la meva part durant els meus estudis vaig tenir l’oportunitat de llegir la novel·la Miau. A més, també vaig llegir pel meu compte Marianela, Doña Perfecta i algun dels seus Episodis nacionals ja que en total estan compostos per 46 novel·les. I, sense cap mena de dubte, aprofitaré aquest any per llegir alguna cosa més ja que és un autor que m’agrada molt.

Si tenim en compte que quan tot just fregava la vintena (1862) Benito Pérez Galdós va abandonar l’illa de Gran Canària per continuar amb els seus estudis a Madrid i, en un primer moment, es va allotjar en una pensió del barri de Lavapiés, no és d’estranyar que tan Madrid com Gran Canària vulguin commemorar el seu centenari. Per això, el 4 de gener, dia de la mort de l’escriptor, Madrid va començar la celebració de l’Any Galdós sota el lema Galdós és Madrid al Parc del Retiro, davant de l’estàtua del propi literat. Encara falta la resta de l’homenatge que comptarà amb activitats culturals i acadèmiques durant tot l’any del centenari. Hi haurà conferències, tres passejades literàries conformades per itineraris en què els madrilenys i els visitants aniran acompanyats per la dramatització d’actors que els guiaran de forma gratuïta i que abastaran llocs emblemàtics de l’obra de l’autor, edicions commemoratives dels seus títols més representatius, concerts, obres de teatre, cinema, conferències, exposicions, i taules rodones dedicades a l’estudi de l’obra de l’escriptor.

El que em sembla més interessant per a mi de totes aquestes activitats crec que són els itineraris que faré algun d’ells si tinc l’ocasió. El primer d’aquests tindrà lloc tots els dissabtes de març i abril pels carrers del centre de Madrid, a l’entorn de la Plaça Major, amb el títol Passeig pel Madrid de Fortunata i Jacinta. Durant els dissabtes de maig i juny, el passeig literari anomenat en aquesta ocasió El 2 de maig de Galdós es traslladarà als escenaris del Madrid de principis de segle XIX que el literat descriu en un dels seus episodis nacionals.

Amb l’arribada de l’estiu, en els mesos de juliol i agost, l’itinerari es traslladarà a el Parc de Retiro per recrear l’època de la Restauració en l’ocàs de segle XIX. Per descomptat també el Cabildo de Gran Canària i l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canària volen aprofitar el centenari de Benito Pérez Galdós per commemorar la figura d’aquest escriptor universal nascut precisament a Las Palmas de Gran Canària i per divulgar la seva vida, obra i llegat i reafirmar el vincle de Galdós amb la terra on va viure la seva joventut i que sempre va estar tan present en ell durant tota la seva vida.

Per acabar, que de segur us tornaré a parlar d’aquest escriptor, aconsellar-vos que, si no coneixeu la seva obra, aprofiteu aquest centenari per apropar-vos a la seva figura i obra literària. Segur que serà una lectura que no us decebrà. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT