PUBLICITAT

Dia Internacional de la Dona Treballadora

El dia 8 de març tornarem a celebrar el Dia de la Dona Treballadora i aquest any 2020 el lema és «Sóc de la Generació de la Igualtat: Pels drets de les dones». Per commemorar aquesta data a Andorra hi haurà dues representacions teatrals Sin Filtro de Valeria Ros avui a les 22.00 hores al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i, com ja ve sent habitual cada any, l’altra es farà a la Sala de Festes del Complex d’Encamp, el 7 de març a les 21.30 h.

Però, per què es celebra el 8 de març? Perquè el 8 de març de 1908, 129 dones, que s’havien declarat en vaga de fam amb permanència en el seu lloc de treball, van morir en un incendi a la fàbrica Cotton, de Nova York. El motiu d’aquesta vaga era la reclamació d’una reducció de la jornada laboral a 10 hores, un salari igual a què percebien els homes que realitzaven les mateixes activitats que elles i l’eliminació de les males condicions de treball que patien. El propietari de la fàbrica va ordenar tancar les portes de l’edifici perquè les dones desistissin i abandonessin el lloc. Però, el resultat d’aquesta acció va ser la mort de les obreres que es trobaven a l’interior de la fàbrica.

Dos anys després, el 1910, es va desenvolupar la segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, a Copenhaguen. El tema central va ser el sufragi universal per a totes les dones, i es va proclamar oficialment el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora, en homenatge a les dones caigudes en la vaga de fam de 1908.

No obstant això, el Dia Internacional de la Dona Treballadora no es va institucionalitzar fins a l’any 1975, quan l’ONU va decidir per fi donar oficialitat a les reivindicacions de les dones per la igualtat d’oportunitats laborals pel que fa als homes.

Aquest dia especial, segons paraules de l’ONU, «es refereix a les dones corrents com a artífexs de la història i té les seves arrels en la lluita plurisecular de la dona per participar en la societat en peu d’igualtat amb l’home».

Actualment, el Dia Internacional de la Dona Treballadora ha pres una nova dimensió globalitzada per a totes les dones tant en els països desenvolupats, com en els que es troben en vies de desenvolupament. El creixent moviment internacional per a les dones està ajudant que la commemoració sigui un element unificador, enfortint així el suport als drets de la dona i la seva total participació en els àmbits polític, social, cultural i econòmic.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT