PUBLICITAT

Tranquil·litat, saviesa i amabilitat contra el coronavirus

El passat 20 de març es va celebrar el Dia Internacional de la Felicitat amb l’objectiu de trobar maneres positives de tenir cura de nosaltres mateixos i dels altres mentre ens enfrontem a aquesta crisi global provocada pel coronavirus. Entre altres recomanacions se’ns demana mantenir la calma, ser savis i amables. Mirem què vol dir això aplicant-lo en la nostra realitat.

Mantenir la calma: En la nostra societat, on hem sigut capaços d’inventar coses tan absurdes com el fast ioga (classes de ioga ràpid per si no tens temps), on la immediatesa i la hiperestimulació estan a l’ordre del dia, la serenor no té cabuda i menys en situacions d’emergència. Però en moments com el que estem vivim, per molt difícil que sembli, hem de fer els esforços necessaris per mantenir la calma. A major alerta, incertesa, inseguretat, por, angoixa, menys control tindrem per mantenir-nos serens i temperats físicament i mentalment. La calma ens permetrà reflexionar, meditar i prestar atenció per respondre de manera constructiva i per prendre decisions més encertades. 

Ser savi: La saviesa és l’habilitat d’una persona per emetre judicis precisos, basats en el coneixement i l’experiència. Segons una investigació dels psicòlegs Baltes i Staudinger, no té res a veure l’edat sinó amb la nostra reflexió de les experiències i l’aprenentatge extret d’aquestes. Més aviat en pensar en grisos i no en termes de blanc i negre; amb l’altruisme ben mesurat, amb el qüestionament de l’status quo i amb la comprensió i no el judici. I perquè no, amb la resiliència, amb la capacitat de sobreposar-se a les situacions adverses. 

Ser amable: L’amabilitat és un acte d’amor i de respecte. Ser amables ens fa ser millors persones a nosaltres mateixos i als que ens envolten. Implica ser bons i compassius, fomenta la lleialtat, redueix la distància emocional entre dues persones i millora les relacions.  

Davant la crisi de la Covid-19, podem afirmar que l’Executiu ha mantingut la serenor i ha pres les decisions amb el major rigor i amb tota la saviesa basant-se en criteris tècnics i científics. Però també ha sigut amable i humà, fent-nos costat en tot moment, informant-nos, tranquil·litzant-nos i demostrant-nos el seu compromís amb la ciutadania per a fer front a aquesta crisi. 

La situació actual té clares implicacions per a la vida social, econòmica i laboral del país. També en la nostra manera de veure el món i, necessàriament, ens ha d’empènyer a mantenir la calma en moments complicats, a ser més savis i més amables. Ens farà valorar més coses com una abraçada, un cafè amb un amic, una reunió de treball...

Algunes persones perdran més que d’altres, però en realitat totes guanyaran. Perquè el sacrifici que tots fem avui, quedant-nos a casa, és un acte d’amabilitat i de saviesa. I aquí, és on parlem de corresponsabilitat i de demostrar la nostra maduresa com a societat. Està en la mà de tots ser solidaris, savis i amables perquè Andorra, tal com va dir el cap de Govern, només ens té a nosaltres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT