PUBLICITAT

El tsunami de concursos de creditors envia una primera onada

Fa uns dies es van disparar les alarmes que avisen quan s’aproxima un tsunami de concursos de creditors a España. En el mes d’abril els concursos de creditors van registrar un augment interanual del 968% respecte al mateix mes de 2020 arribant a registrar-se 470 processos concursals en tot l’Estat Espanyol segons es desprèn de l’Estadística Mercantil de Col·legi de Registradors. El rànquing mensual d’insolvències de dret el lidera la Comunitat Autònoma de Catalunya amb 112 concursos, seguida per la Comunitat Valenciana amb 101. El tercer lloc és para la Comunitat de Madrid amb 81 concursos; mentre que La Rioja, Navarra, Extremadura i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla no van registrar cap concurs. En el mes de març els concursos de creditors van registrar un augment interanual de quasi el 100% al publicar-se 624 concursos. Aquesta tendència a l’increment de les insolvències de dret es va començar a observar en el mes de febrer, que tot i ser un mes de només 28 dies, va marcar un rècord en el registre de concursos ja que un total de 532 empreses es van declarar en situació d’insolvència, que va suposar un increment del 18% respecte al mateix mes de l’any anterior.

A més, en el còmput acumulat de gener a abril d’aquest any, els concursos de creditors van sumar un total de 2.114, que suposa un 72% més que en els primers quatre mesos de l’any 2020. El nombre de deutors concursats en el conjunt de l’any 2020 v ser de 6.718, un 13,6% inferior al registrat en 2019, any en el qual es van registrar un total de 7.772 concursos. A primera vista, pot semblar que els 6.718 procediments concursals són una xifra sorprenentment petita, si tenim en compte la crisi econòmica provocada per la pandèmia, per la qual cosa cabia esperar un tsunami d’insolvències de dret. I aparenta ser encara més baixa si la comparem amb els 9.310 concursos registrats al 2013, any en què es van assolir un màxim històric.

Per tipus de concurs, 6.447 dels 6.718 del 2020 van ser voluntaris i 271 van ser concursos necessaris. Tenint en compte la classe de procediment , els ordinaris van disminuir un 31,7% i els abreviats un 11,9%. Així mateix, el 79,2% de les empreses concursades al 2020 eren Societats de Responsabilitat Limitada, i el 40,9% de les empreses concursades es trobaven en el tram més baix de volum de negoci, és a dir fins a 250.000 euros de facturació anual. Per activitats, les de comerç i industria i energia van concentrar el 32,6% del total d’empreses concursades al 2020. Igualment, les empreses d’hoteleria van ser les que van registrar la major variació anual; concretament del 35,6%. Com a informació atípica en l’àmbit concursal, el 20,8% del total d’empreses concursades l’any 2’2’ tenien una antiguitat de 20 anys o més. D’altra banda, el 24,1% tenien quatre o menys any d’antiguitat. Les comunitats autònomes amb un major número de deutors concursats al 2020 van ser Catalunya (2.003), Comunitat de Madrid (1.099) i Comunitat Valenciana (947). Aquestes tres van concentrar el 60,3% del total de deutors concursats. Per la seva banda, la comunitat amb menor nombre de deutors concursats va ser Comunitat Foral de Navarra (33).

Aquesta primera onada de procediments concursals que es va produir en els mesos de març i abril segurament és un senyal d’alerta de la allau d’insolvències de dret que s’aproxima per als propers mesos tot i que actualment a l’Estat Espanyol existeix una moratòria concursal que va ser declarada pel Reial Decret-Llei 16/2020 de 28 d’abril, de mesures processals i organitzatives per fer front al Covid-19 en l’àmbit concursal que va establir la suspensió  del deure de sol·licitar la declaració de concurs de creditors fins al 31 de desembre de 2020. I, a més, el Reial Decret-Llei 5/2021, de 12 de març, va disposar una nova ampliació de la moratòria concursal fins al 31 de desembre de 2021 (inclusiu) la suspensió del deure de sol·licitar la declaració del concurs de creditors. A partir d’aquesta data s’iniciarà el còmput del termini legal de dos mesos per sol·licitar la declaració de concurs. Igualment, el Reial Decret-Llei suspèn fins al 31 de desembre de 2021 la tramitació de les sol·licituds de concurs necessari presentades pels creditors des del 14 de març de 2020.

Tot fa sospitat que l’any que ve, en desaparèixer l’armadura legal protectora que el Govern de Pedro Sánchez va posat a les empreses insolvents o amb greus problemes de liquiditat, es produirà un allau de concursos de creditors que segons els economistes més optimistes pot arribar als 50.000 i per als pessimistes pot arribar a superar els 100.000. Això sense comptar amb els milers d’empreses que optaran pel procediment més ràpid, senzill i econòmic del «persianazo»; és a dir, tancar l’empresa definitivament sense acollir-se al procediment de concurs de creditors deixant als creditors amb un pam de nas. En suport a aquesta afirmació, un estudi realitzar pel Registre d’Economistes Forenses del Consell General de Col·legis d’Economistes va patentitzar que només dos de cada 100 empreses que desapareixen del teixit empresarial a Espanya acudeixen al concurs de creditors com a solució als problemes d’insolvència o com a mesura de pagament als seus creditors. Això provoca que les estadístiques d’insolvències no reflecteix la realitat de l’impacte de la crisi de la pandèmia de la Covid-19 sobre l’activitat econòmica del país. Tanmateix, les empreses espanyoles que entren en concurs representen només el 10% de les que acudeixen al Fons de Garantia Salarial (FOGASA) per al pagament del seus empleats.

Segons un estudi del Registre d’Economistes Forenses del Consell General de Col·legis d’Economistes això passa perquè la legislació concursal espanyola no està preparada per a microempreses, pimes i autònoms endeutats, sinó per a empreses. Grans. Si es fa una anàlisi comparativa amb la situació d’altres països de la Unió Europea i es mesura el número de concursos en termes relatius en relació amb el nombre d’empreses i es mesura el número de concursos en termes relatius en relació amb el número d’empreses i la mida de l’economia, a Alemanya, França o Anglaterra es produeixen entre quatre i vuit vegades més concursos que a Espanya. En el cas d’Alemanya, 89 empreses de cada 10.000 es declaren en concurs de creditors; 92 empreses de cada 10.000 a França; 77 de cada 10.000 al Regne Unit, enfront de les 24 de cada 10.000 a Espanya. A l’altre extrem del rànquing, a Dinamarca la xifra de concursalitat ascendeix a 182 empreses en concurs de cada 10.000. A França es van registrar al 2020 uns 31.490 concursos de creditors, i els experts pronostiquen que al 2021 es produiran de 20.000 a 25.000 procediments concursals més que l’any passat ja que la pandèmia i les seves conseqüències a la economia francesa provocaran la insolvència de milers de negocis. El Banc de França ha estimat en més de 51.000 les empreses que entraran en concurs al 2021. Ara bé, un estudi realitzat per l’Union des Entreprises de proximité ha estimat que, incloent-hi a les microempreses, als artesans i als petits comerciants, la xifra de concursos a França pot significar que 90.000 negocis hagin de tancar definitivament per insolvència.

A nivell internacional, la previsió dels experts en risc de crèdit és que l’índex d’insolvències augmentarà al 2021 un 35% i assolirà un nou rècord mundial, superant el que es va produir al 2009 en plena crisi financera mundial. Els països que patiran un major increment en insolvències empresarials són els Estats Units, amb un augment d’insolvències previst al 2021 del 57%, Brasil amb un increment del 45%, Xina amb un 20%, Regne Unit amb un 43%, Espanya amb un 41%, Itàlia amb un 27%, Bèlgica amb un 26% i França amb un 25%.

Un dels motius que expliquen el baix número de concursos a l’Estat Espanyol és que les empreses intenten buscar solucions alternatives a l’excessiva burocràcia que suposa sol·licitar un concurs de creditors en seu judicial i la durada excessiva dels processos concursals, que provoquen una tendència a la «desjudicialització» del tractament dels processos de crisi empresarials. Amb tot, a Espanya el concurs de creditors tampoc és la panacea per rescatar empreses i aconseguir que els creditors cobrin els seus crèdits, atès que les estadístiques publicades a l’Atlas Concursal 2020 del Consell General d’Economistes van revelar que més del 92% dels concursos de creditors acaben en liquidació. Així mateix, segons un panel de 43 experts pertanyent al Registre d’Auditors Judicials i Forenses (RAJ) de l’Institut de Censors Jurats de Comptes d’Espanya, e. 90% dels concursos de creditors a Espanya acaba en liquidació i prop d’un 70% conclou perquè no hi ha suficients actius en les empreses que es puguin liquidar, per poder pagar als creditors. Per als experts que van fer l’estudi, les empreses que entren en concurs probablement ho fan massa tard, de tal manera que molt poques empreses concursades aconsegueixen tornar a ser viables i quasi sempre acaben en liquidació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT