PUBLICITAT

Salut, pacients i dignitat

La salut és el nostre bé més preuat i, precisament aquest darrer any, l’hem valorada més que mai. Quan tenim salut, gaudim de qualitat de vida, i quan no en tenim només pensem en recuperar-la. Aquí a Andorra tenim la sort de disposar d’un sistema sanitari d’elevada qualitat (segons la revista especialitzada The Lancet, el millor del món), que vetlla per tenir una població saludable, donar-li més qualitat de vida i minvar al màxim les conseqüències de les malalties. 

Aquesta setmana hem tingut dos exemples d’aquesta qualitat del nostre sistema i de com aquest s’adapta a l’evolució sanitària en pro d’oferir els millors recursos als ciutadans. Per una banda, tenim l’anunci del nou programa d’hospitalització domiciliària, presentat pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i pel director general del SAAS, Josep Maria Piqué. Pràcticament tots hem hagut de fer estada a un hospital en algun moment de la nostra vida i és ben cert que no és una experiència precisament agradable. Per tant, és molt destacable que, a partir del mes de juny, el SAAS ofereixi als pacients la possibilitat de poder evitar aquesta hospitalització. I encara més, ofereixi la possibilitat de poder canviar-la per una estada a casa.

Per al pacient els beneficis són múltiples. Disminueix el risc que agafi infeccions (gairebé el 10% dels hospitalitzats en desenvolupen); li dona més intimitat i major llibertat durant el procés de convalescència; afavoreix l’atenció més personalitzada (del familiar que es compromet a ser la figura del cuidador); i permet adaptar millor la seva dieta (prop de la meitat dels pacients perden pes quan fan estades a l’hospital). Així mateix, i sobretot essencial en el cas de persones molt joves i de persones d’edat avançada, no deslocalitza el malalt del seu entorn familiar. 

Per tot plegat, la satisfacció del pacient acaba sent, de ben segur, molt més elevada que si ha de fer estada a un llit d’hospital. 
Per al SAAS, els aspectes positius també superen de llarg els possibles inconvenients. Per exemple, creix la disponibilitat de llits per als malalts que requereixen alts recursos tècnics o una elevada especialització en el tractament; es redueixen les infeccions o contagis (aspecte important sobretot en temps de Covid) i s’aconsegueix reduir el cost per pacient fins a un 40%. Aquest estalvi econòmic permet destinar més recursos en altres àrees, per seguir augmentant la qualitat sanitària.

Per exemple, aquests recursos es poden destinar a programes com l’Aptitude, que és precisament la segona bona notícia sobre salut d’aquesta setmana. El ministre, el director del SAAS i la cap de Servei d’Envelliment i Salut Eva Heras han presentat la segona prova pilot del programa, que es farà a la parròquia de Sant Julià de Lòria. La primera es va fer a Canillo.

El projecte Aptitude, que Andorra desenvolupa conjuntament amb França i Catalunya, té com a objectiu revertir la fragilitat de les persones majors de 65 anys perquè puguin retardar la seva dependència o institucionalització. I ho fa de manera personalitzada, a través del foment de l’exercici físic, la gestió emocional i els hàbits saludables. Però també amb investigació i recerca en el camp de la geriatria. 

L’hospitalització domiciliària i l’Aptitude són dos bons exemples d’avenços sanitaris i socials que beneficien el conjunt de la població d’Andorra, que ajuden a minorar les conseqüències de patir una malaltia o de no gaudir de bona salut. A més, el que també és important és que, tant un com l’altre, ho fan des del respecte per les persones, preservant la dignitat dels pacients i fomentant que, en la mesura del possible, no hagin de trencar amb el seu entorn i vincles més propers.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT