PUBLICITAT

No a la guerra

Com ja sabeu evito parlar de certs temes i del que m’agrada més parlar és de cultura, tradicions, viatges, etc. Però ara sento que tot això no importa si no existeix la pau. I la nostra pau, almenys jo així ho sento, s’ha truncat amb l’atac que Putin ha llançat contra Ucraïna. Per això, vull dir una mica el que penso sobre un fet tan tràgic que m’està fent patir dia rere dia en sentir el nombre de morts i ferits, en veure les imatges a les notícies, en sentir els comentaris sobre alguns casos en particular...

I jo em pregunto: no hem tingut prou morts i dolor amb la pandèmia de la covid-19? No tenim prou problemes ja sense guerres les persones? Per què matar-nos així els uns als altres? No ho entenc! La guerra només genera mort i dolor, igual que la pandèmia i quan més units hauríem d’estar davant de la desgràcia, algú, de sobte, decideix que cal començar una guerra, que hi ha d’haver més morts, més destrosses, més crisi econòmica. Em sembla increïble i brutal. Algun soldat rus abans d’anar a la lluita s’haurà detingut a pensar que arrisca la seva vida i que qui li ha enviat a una possible mort viu segur i tranquil? A Putin no li va passar res, però a ells potser sí i deixaran a les seves famílies i amics sense la seva presència.

No obstant això, i encara estant en contra de la guerra, entenc i defenso la postura dels ucraïnesos de lluitar per la seva pàtria, de defensar el que és seu i la seva llibertat. Jo també ho faria perquè l’última cosa que et poden treure és la dignitat. Per això, crec que és molt encertada la posició de cercar econòmicament Rússia al màxim, perquè la seva victòria contra Ucraïna és una victòria sobre Europa i qui ens diu que després no es farà fort i anirà per un altre país. Però, també he de dir, que nosaltres seríem igual de malvats que Putin si criminalitzem a tots els ciutadans russos de la mateixa manera per aquest atac.

Avui ja més de 400 morts i 800 ferits. Molts dones i nens. Què passarà amb els nens que quedin orfes? Qui té dret a robar un nen als seus pares o uns pares al seu fill? Quins valors està inculcant el govern rus als seus nens? Que tot s’ha d’aconseguir com sigui, fins i tot per força, bon ensenyament. Pel bé dels nens i del futur caldria sempre evitar les guerres.

Per què s’està bombardejant els civils? Qui té tan pocs escrúpols i sentiments que és capaç de fer una cosa així. Algú a qui només li importa complir el seu objectiu acabant amb tot el que se li posi al davant.

Jo estava segura que havíem après i evolucionat alguna cosa amb el record del passat. Que érem prou conscients i humans per saber que les coses s’han de solucionar amb l’ús de la paraula. M’he equivocava!

Però la resta d’Europa sí que està fent una bona actuació humanitària. Sí que valoren els refugiats, sí que els proporcionen ajuda i així ha de ser, però, pot ser hauria faltat alguna cosa més. Fins i tot hi ha russos que estan també contra aquesta guerra, cosa que ensenya que no tot està perdut, sempre queda l’esperança que algú pari al que jo ja considero que està cometent crims de guerra, ja que no respecta i bombardeja la població civil. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT