PUBLICITAT

Vota per mi

Segons l’Observatori de la Infància 2022, el 16% de la població andorrana és menor de 18 anys. Estem parlant de 12.639 infants i adolescents sobre una població total de 79.535 persones. Tot i que els nens, nenes i adolescents no tenen dret a vot, les eleccions generals i comunals d’enguany ens ofereixen una oportunitat única per demostrar que sí que tenen dret a participar-hi, i a més tenen opinions i propostes útils al voltant dels temes que més els afecten, i hem d’exigir que aquestes siguin tingudes en compte pel conjunt de la societat.

Vota per mi, és una iniciativa d’Unicef que pretén cridar l’atenció dels electors i recordar que, tot i que els menors d’edat no poden votar, necessiten que els electors els representin, tenint en compte els seus interessos i demandes a l’hora de decidir i emetre el seu vot.

A l’hora d’impulsar la participació infantil en l’entorn més proper a l’infant o adolescent, la parròquia, hem de fomentar processos participatius que garanteixin la igualtat dels seus drets, promovent persones capaces de respectar la diferència la diversitat i les possibilitats dels altres, en un context democràtic. La participació infantil està recollida en la Convenció sobre els Drets de l’Infant, CDN. La CDN recull en l’article 12 el dret de l’infant a expressar la seva opinió en tots els assumptes que els afectin i que aquesta sigui tinguda en compte. També fan referència a aquest dret els articles 13 (dret a la llibertat d’expressió), 15 (dret a la llibertat d’associació) i 17 (dret a l’accés a la informació adequada). La Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant ha transformat la manera com es considera i es tracta la infància arreu del món, passant a reconèixer l’infant com a subjecte de drets.

Segons un estudi fet per Unicef Espanya entre els consellers infantils municipals, els temes que més preocupen als petits són la crisi i la família, el sistema educatiu, la tecnologia, integració i discapacitat, oci i temps lliure, medi ambient, violència entre iguals i participació. Amb les eleccions generals andorranes a la cantonada pot ser una oportunitat per conèixer les preocupacions dels nostres infants i escoltar també les seves propostes de millora. Obrir espais de participació amb ells i elles és una oportunitat perquè els partits polítics que es presenten a les eleccions coneguin les seves idees i les incorporin en els seus programes electorals, que els ciutadans que voten pensin en ells i emetin el seu vot tenint en compte els seus interessos, que el conjunt de la ciutadania sàpiga que encara que són infants tenen moltes idees i ganes de participar i millorar la societat i que els mitjans de comunicació els hi donin el protagonisme que mereixen i els ajudin a difondre les seves propostes.

La participació infantil és un procés en què els infants i adolescents aborden amb altres persones del seu entorn temes que afecten les seves condicions de vida individuals i col·lectives. Els participants interactuen respectant la dignitat dels altres, amb la intenció d’assolir objectius compartits. Al llarg del procés els nens, nenes i adolescents experimenten que estan desenvolupant un paper útil en el si de la seva comunitat. Acostem als infants a la vida política, als processos electorals i els seus programes, a la democràcia i al dret a vot.

És un aprenentatge mutu, tant per als adults com per als infants. Aprofitem aquest any electoral per escoltar-los i escoltar-nos.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT