PUBLICITAT

Un món de persones especials

Hi ha un denominador comú en els darrers articles que he publicat: les persones. Cada dia que passa veig més clara la importància de potenciar el talent de cadascú de nosaltres, per aconseguir aquests moments que ens produeixen felicitat individual, perquè segurament –i estarem gairebé tots d’acord– el món necessita persones especials com tu.

Però tinc la sensació que les paraules escrites, encara que estiguin ben estructurades, no provoquen el canvi ni produeixen reacció, i només evoquen pensaments i visions per al futur. Segurament, cal algun ingredient més per fer el primer pas cap a la millora personal i professional.

Persones: sis punts de millora
Hi ha sis punts que de vegades oblidem i que són necessaris per millorar.

Estar per a les coses bones i per a les dolentes Hem d’estar per a les coses bones i per a les dolentes. M’explico. Els que tenim fills ens trobem sovint amb aquest exemple. Si aproven un examen amb bona nota, ens diuen: «Pare, he aprovat». Si no ho han superat, comenten: «M’han supès».

Un altre exemple és l’esport i, més concretament, el futbol. Si guanya el teu equip preferit, dius: «Hem guanyat, quin gran partit hem fet, hem jugat de manera impecable», etc. Si perd, el comentari és: «Heu perdut» i argumenteu el perquè des del vostre punt de vista.

Aprendre a escoltar i parlar El segon punt, igualment important, és que hem d’aprendre a escoltar i parlar. Fa anys a les escoles ens ensenyaven a escriure i a llegir, però mai no ens van ensenyar a escoltar i a parlar.
Les persones que no saben escoltar normalment no deixen parlar i els que saben parlar habitualment deixen d’escoltar. Hem de treballar el fet de saber escoltar sempre i parlar només quan cal. Hi ha moltes persones que senten el que dius, però no escolten.

Tenir cura del «compartiment» personal A la vida hi ha tres «compartiments», el personal, el familiar i el professional. És molt necessari treballar el compartiment personal, perquè si en tenim cura, els altres dos àmbits aniran a bon ritme. Però si, per exemple, ens focalitzem només a la feina, descuidarem els altres dos.
Envoltar-se de bones persones El quart punt és indispensable i, alhora, delicat. És difícil definir el significat de bona persona o dolenta, però és indispensable fer-ho per poder avançar cap a les metes marcades. Quan era petit, la meva mare em repetia: «Lluís, és donant que es rep, i és un bon indicador per saber si les persones que t’envolten són bones amb tu. Si dones i no reps, pensa-ho».

Conèixer la teva proposta de valor diferencial Cal conèixer la teva proposta de valor diferencial respecte de la resta de persones que t’envolten. El teu valor personal és el que et fa únic, diferent i especial, i en aquesta quarta revolució industrial calen persones disruptives i innovadores.

Podran copiar la teva manera de vestir, la teva manera de treballar i moltes coses més, però mai no podran copiar la teva manera de ser i el teu valor diferencial com a persona.

Descobrir el nostre talent Hem de descobrir el nostre talent com a persones. Això serà el que ens porti a un equilibri personal i professional que ens ajudarà a relacionar-nos amb altres persones del nostre àmbit i poder
continuar avançant.

Sempre he pensat que el món està dividit en dos tipus de persones, les «normals» i les especials. Habitualment, quan li expliques alguna cosa a una persona «normal», veu i entén aquesta cosa, a diferència de les persones especials, que veuen les conseqüències d’aplicar aquesta cosa. Permeteu-me demanar-vos que sigueu especials.

En conclusió, hem de treballar aquests sis punts cadascun a la nostra manera, que no és res més que una altra manera de viure. Prenem tots plegats, decisions que ajudin a crear un món millor, amb una base sòlida per assolir aquests resultats desitjats i que ens permetin tenir millor qualitat de vida o trobar la felicitat.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT