PUBLICITAT

Un nou model sanitari que no admet cap demora

El ministre de Salut, Miquel Álvarez Marfany, va descriure ahir àmpliament la que serà una important reforma de la sanitat, un repte molt delicat perquè els ciutadans són molts sensibles a tots els canvis que afecten la salut, especialment en un sistema tan obert com és l’andorrà, on fins ara ha funcionat la lliure elecció del metge de capaçalera i l’accés lliure als metges especialistes.
Aquest sistema ha funcionat fins ara, però ha quedat obsolet i exigeix amb urgència una reforma per diversos motius. D’aquest es pot destacar els clars abusos per part dels pacients i dels mateixos metges, i també que el model és insostenible i es posa en perill el seu propi funcionament.
S’ha de veure si el ministre és capaç de tirar endavant aquesta reforma. De moment ahir, davant els grups parlamentaris, va reclamar un pacte d’Estat sense donar arguments sòlids de la seva necessitat, i va deixar ben clar que la reforma es farà amb o sense el suport de l’oposició al Consell General, marcat la tardar com la data límit perquè els grups es pronunciïn.
Álvarez va anunciar que finalment la CASS abonarà una part de la consulta als psicòlegs. Finalment s’accepta una antiga reivindicació d’una demanda que és de sentit comú. Les malalties relacionades amb la salut mental van en augment i la necessitat de professionals de la psicologia és bàsica, per depressions, ansietats, estrès i d’altres malalties que malauradament evolucionen a l’alça.
També és important la vigilància que es farà de l’accés als especialistes, el que permetrà un major control de les proves amb l’objectiu d’evitar duplicitats innecessàries. Aquesta reforma ja no admet més demora i seria bo la participació de tots els grups per aconseguir un model que qualitat sense retallades.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT