PUBLICITAT

El Gran Germà s’implanta per vigilar els incívics

La manca de civisme de moltes persones perjudica la resta de la ciutadania. Per culpa d’uns quants, ara estarem més vigilats. La sensació de control cada vegada és més gran: no en tenim prou en què fem una cerca a internet i després ens arribin, fins a la sacietat, anuncis relacionats per tots els canals possibles, ni que ens enviïn promocions de productes que, segons els cervells del màrqueting, ens corresponen per edat. Ara també ens observen en el nostre temps d’oci. El pròxim lloc: el Parc Central.

A causa del vandalisme i de diferents destrosses que han patit les instal·lacions del parc, el Comú d’Andorra la Vella ha instal·lat sis càmeres. Però n’hi haurà més. I l’ull mecànic s’estendrà per d’altres llocs públics i concorreguts per la parròquia, com la plaça del Poble. Potser recordaran l’enrenou que es va muntar a Barcelona quan fa uns anys la plaça George Orwell va ser el primer espai públic de la ciutat a disposar de videovigilància electrònica amb càmeres les 24 hores del dia. Ironies de la vida. El Gran Germà va començar a la plaça que porta el nom del seu creador.

Les càmeres de vigilància en llocs públics cada vegada proliferen més. I no en diem res. Ens hi hem avesat. Malauradament, la manca d’ètica i la maldat de molta gent ha fet que ho veiem, fins i tot, necessari: una càmera pot revelar qui ha estat el vàndal, el lladre, el violador... Una càmera dóna seguretat, quan ens hauria de provocar inquietud en saber que hi ha un aparell que ens vigila, ens grava i controla els nostres moviments.

Amb la implantació dels telèfons intel·ligents com una extensió de la nostra mà –i del nostre cervell– ja estem controlats les 24 hores del dia. Ara també ens veuran si anem al Parc Central a fer manetes o a fer la migdiada amb la boca oberta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT