PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

SDP denuncia que capses de medicaments es mostrin al carrer

Baguls plens de productes romanen durant vàries hores a les portes d’algunes farmàcies

Per IVÁN ÁLVAREZ

Dues capses plenes de medicaments, a la porta d’una farmàcia tancada a Andorra la Vella.
Dues capses plenes de medicaments, a la porta d’una farmàcia tancada a Andorra la Vella. | EL PERIÒDIC
Aaquestes alçades de segle XXI sembla increïble i resulta inconcebible contemplar l’escena de baguls de medicaments exposats a les portes d’una farmàcia, en ple carrer, esperant ser introduïts a l’interior. És el cas de molts establiments del Principat que, víctimes de la problemàtica distribució de medicaments al país, veuen com els productes subministrats dormen durant hores a les portes de la seva farmàcia.
 
No deixa de ser una necessitat el fet de corregir aquesta greu i perillosa mancança i Socialdemocràcia i Progrés va alçar ahir la veu en aquest sentit i va interpel·lar al Govern sobre la qüestió. La consellera general, Sílvia Bonet, va presentar a l’Executiu una bateria de cinc preguntes sobre les condicions en les quals es desenvolupa la distribució de medicaments a les farmàcies. SDP va exposar en un comunicat que els medicaments que els distribuïdors estrangers subministren a les farmàcies es deixen a primera hora del matí a les portes dels establiments «que, normalment, no obren fins a les 10 del matí» amb el risc que comporta per a la higiene i la salut pública el fet que els baguls de productes farmacèutics romanguin al carrer.
 
Bonet va afirmar que «cal regular la distribució de medicaments a Andorra per oferir les mateixes condicions, tant als distribuïdors del nostre país com als estrangers». A més, la consellera va recordar en aquest comunicat emès per la formació progressista que convé la llei del medicament. També va aprofitar per recordar que, en la seva etapa com responsable de la cartera de Salut durant el govern de Jaume Bartumeu, «després d’intenses gestions amb els representants del Col·legi de Farmacèutics, s’havia acordat aturar aquest mal procediment de deixar els medicaments al carrer».
 
La representant del Grup Parlamentari Mixt va inquirir al Govern, en primer lloc, si pot explicar quines són les condicions de la distribució de medicaments i quin és el principal motiu pel qual es deixen els medicaments al carrer durant el procés de distribució. En segon terme, Bonet va preguntar quines empreses, actualment, són les que desenvolupen l’activitat de la distribució de medicaments a Andorra, quines d’elles són andorranes i quines estrangeres. 
 
La consellera també va demanar quines accions d’inspecció sanitària als establiments farmacèutics ha desenvolupat el Ministeri de salut durant l’any 2015 i quines accions s’han desenvolupat des del Govern, amb els diferents laboratoris, destinades a millorar la distribució de medicaments a Andorra durant els anys compresos entre el 2012 i el 2016. Aquestes preguntes han de ser respostes, per escrit, pel Govern.
D’altra banda, a les quatre d’aquesta tarda, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany compareixerà davant la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient per exposar les línies mestres de la cartera en relació a la salut. A banda de explicar la necessitat de materialitzar la reforma sanitària durant la present legislatura i d’anar-la implementat de manera progressiva, no hauria de ser cap sorpresa que es pogués començar a posar ja fil a l’agulla en el tema de la distribució de medicaments al Principat.
PUBLICITAT
PUBLICITAT