Andorra La Vella
Martí estén la mà al PS i censura l’actuació d’SDP
Naudi carrega fortament contra el ministre de Finances pel seu «passat obscur» amb actuacions «reprovables»
La segona part del Debat d’Orientació Política va seguir marcada per retrets i crítiques entre els grups parlamentaris i el Govern. Després de la intervenció del líder de l’Executiu, Toni Martí, on va carregar fortament contra les crítiques rebudes per l’actuació del Govern en el cas BPA detallant noms i cognoms, ahir va ser el torn de defenses i rèpliques dels grups minoritaris.
En va destacar la duresa del conseller general d’SDP, Víctor Naudi, sobre «el passat obscur» del ministre de Finances, Jordi Cinca, en referència a les diverses informacions que el relacionen amb «actuacions moral, ètica i estèticament reprovables». Unes declaracions que el màxim representant de l’Executiu va respondre amb una afirmació curta i concisa: «No hi ha cap passat obscur, tinc un gran ministre». I en contrapartida, va sorprendre un to amable i conciliador de Martí amb el conseller general del PS, Pere López. «Li agraeixo el to educat que ha tingut», va manifestar Martí. I va agregar afirmant amb el cap que «ens hem d’entendre en moltes coses, perquè independent de la batalla dialèctica, vostè té un projecte polític i és un plaer sempre discutir».
Els atacs d’sdp/ Víctor Naudi va lamentar les formes «mesquines i poc valentes» utilitzades per Martí en la primera part del Debat d’Orientació per atacar contra membres de l’oposició que no estaven presents al Consell en referència a les crítiques dirigides al president d’SDP i advocat dels Cierco, Jaume Bartumeu, i al secretari general dels liberals, Amadeu Rossell.
El discurs de Naudi va acusar el Govern d’utilitzar l’afer BPA per no encarar altres qüestions de país importants. «No ens va aportar grans novetats sobre BPA. Em sembla una cortina de fum per tapar la resta de coses importants que cal afrontar», va sentenciar contundent el conseller d’SDP.
I no es va oblidar tampoc de guardar un feix de retrets sobre els problemes de la CASS. Va retreure al Govern de Martí que en «cinc llargs anys no heu estat capaços d’avançar en la reforma». I va lamentar que l’Executiu generi «inseguretat i neguit a la societat» sobre les pensions. «És temerari avançar la baixada del punt i generar desconfiança entre els treballadors».
Una suma de judicis que Toni Martí no va passar per alt. El cap de Govern va respondre amb fermesa les paraules del representant d’SDP insinuant que parla «sota les ordes» de Bartumeu i li va recordar que l’acta d’un conseller general «no pot estar coartada per ningú». El va titllar d’alarmista i de fer «política de confusió». I retornant a les acusacions que van centrar bona part del seu text de dimecres, va ironitzar amb un somriure sota el nas que «es pot aprendre de tots els caps de Govern, fins i tot del senyor Bartumeu».
La relació entre López i Martí/ Per la seva banda, el PS va culpar a l’Executiu de no haver afrontat cap de les reformes estructurals en els darrers cinc anys. En aquest sentit, va comparar els discursos del Govern amb la pel·lícula El dia de la marmota. «La sensació dels que els hem anat seguint és gairebé la mateixa d’aquella pel·lícula en que cada dia, després del so del despertador, es repeteix exactament el mateix dia», va escenificar.
López també va parlar sobre l’informe del Tribunal de Comptes: «No poden seguir fent la tàctica de l’estruç i tancar els ulls sobre les irregularitats». En resposta, el líder del Govern va anunciar que estudiaran mecanismes de sanció per, com a mínim, facilitar l’accés de l’ens a la fiscalia.
Ld’A creu que martí fa «màrqueting»/ El president del grup liberal, Josep Pintat, va retreure a Martí que utilitzés «un terç» del seu discurs per «esbroncar l’oposició» i el va qualificar «d’exercici de màrqueting».
I després de la primera intervenció, Toni Martí i Josep Pintat van intercanviar cites de l’excap de Govern, Albert Pintat. Així, en relació a l’acord d’associació amb la Unió Europea i concretament amb el debat entorn l’acord duaner, Josep Pintat es va dirigir a Martí dient que «vostè ha tornat a la teoria d’Albert Pintat però s’ha trobat amb les mans lligades per no poder tocar l’acord duaner».
El to suau de DA/ Com era d’esperar, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va utilitzar un to suau i tranquil en la seva intervenció i va tenir bones paraules pel treball de l’equip liderat per Martí. «Vull remarcar la vitalitat i el nervi polític que encara li queda a la legislatura», va declarar. Un to que va guanyar en ironia quan va dir que «tots sabem que liberals es proclama com una formació no immobilista».