PUBLICITAT

Andorra la Vella

El ‘cas BPA’ obliga al Consell de Justícia a nomenar un batlle més

Una «acumulació d’assumptes» lligats amb blanqueig i narcotràfic requereixen noves contractacions

Per MARISA DA COSTA

Les noves incorporacions han de permetre agilitzar els processos judicials, demanda generalitzada.
Les noves incorporacions han de permetre agilitzar els processos judicials, demanda generalitzada. | TONY LARA
La important «acumulació d’assumptes» relacionats amb causes obertes per «narcotràfic» o «blanqueig» de capitals, com per exemple «el tema de BPA», ha portat el Consell Superior de la Justícia (CSJ) a incorporar un tercer nou batlle a la plantilla especialitzada en delictes econòmics. Així ho va explicar el president de la institució, Enric Casadevall, en declaracions posteriors a l’acte de jurament de tres nous magistrats desenvolupat el matí d’ahir a la Seu de la Justícia, entre autoritats i l’entorn proper als nous càrrecs.

La dotzena de dossiers judicials que es desprenen de l’afer Banca Privada d’Andorra (BPA) «ha influït en la contractació» d’un tercer batlle per a la secció dedicada a les infraccions com el narcotràfic o el blanqueig de diners, segons va reconèixer Casadevall. El representant del CSJ va detallar que, la plena dedicació de la batlle Canòlic Mingorance al cas desvia totes les altres qüestions, també relacionades amb aspectes de caràcter econòmic, «a les mans de la segona batlle, el qual era massa».

La saturació conduïa l’administració de la Justícia a estimar la contractació d’un «tercer batlle» que, segons les previsions de Casadevall, els propers «dos o tres anys» aquesta figura complementària es dediqui a «la batllia especialitzada en temes de blanqueig i narcotràfic, molt carregada de feina». Un cop el volum de feina que ara per ara ocupa aquesta àrea de la justícia minori, la nova adhesió passarà a dedicar-se a altres aspectes «com el penal o el civil» si «hi ha més feines en aquests sectors».

El Butlletí Oficial (BOPA) publicarà aquesta mateixa setmana l’edicte pel qual es procedirà a la contractació del batlle reforç, així com la demanda d’un nou membre per a la fiscalia general. La junta del CSJ considera «suficients» aquestes incorporacions i, de fet, apunta com a punt feble les mancances de personal per fer «la feina prèvia».
Nou especialista a la Policia/ Tal com va informar Entic Casadevall, el cos de Policia ha afegit darrerament un «especialista francès» que es dedicarà a realitzar aquestes tasques prèvies que ara generen dificultats i que consisteixen en l’«anàlisis de comptes, trucades telefòniques» o «comissions rogatòries», per exemple, que «permet al batlle decidir».

Relació familiar/ Enric Casadevall comprèn que es «barregi» el rol del representant legal dels màxims accionistes de BPA amb la seva pròpia tasca al capdavant de l’administració. Per contra, va emfasitzar la diferència existent entre la seva tasca del CSJ i la dels batlles, als quals, va recalcar, «jo ni els mano ni els truco».
Tot plegat es va saber després que Casadevall conduís l’acte de jurament de Jean Marie Fernández, Nàdia Alís i Núria Garcia com a magistrat substitut del Tribunal de Corts, batlle i fiscal adjunta, respectivament. Els dos darrers càrrecs, fruit de la mobilitat d’una a altra secció, han estat possibles per la reforma en la Llei de la Justícia, que ara s’assimila a la gal·la. 

Noves aplicacions per agilitzar els processos judicials 

Els Tribunals i els advocats tindran en breus una nova aplicació que els servirà com a canal directe de comunicació. Es tracta d’un nou programa informàtic amb què la Batllia fa any i escaig que treballa i que es preveu que, abans no finalitzi el termini de l’actual junta del Consell Superior de la Justícia el proper 2017, s’espera tenir implementat. Es tracta, tal com va exposar el president de la institució, Enric Casadevall, d’un recurs informàtic a través del qual els lletrats «podran consultar tots els seus dossiers» des d’arreu i, d’aquesta manera, «veure com està cada assumpte i en quin nivell es troba». Això, va assegurar Casadevall, «facilita molt la feina» tant de l’administració com dels advocats. Un cop implementada la signatura electrònica per part del Govern, es procedirà a introduir els lletrats al sistema. De fet, membres del Col·legi d’Advocats i del de Procuradors de Pamplona, que ja fan servir l’eina informàtica, es desplaçaran fins al Principat per explicar als seus homòlegs andorrans els avantatges del programa.
PUBLICITAT
PUBLICITAT