ÒSCAR FERNÀNDEZ President del Col·legi de Psicòlegs
ÒSCAR FERNÀNDEZ «No s’entén que casos d’assetjament escolar acabin a Salut Mental»
Òscar Fernández és el president del Col·legi de Psicòlegs i apura el seu últim any de mandat per intentar tancar alguns assumptes que concerneixen el sector. / Per ESTHER JOVER MARTIN
–En quin moment es troba la futura llei dels psicòlegs?
–La llei? Continua pendent. La psicologia toca molts àmbits, des de l’àrea de l’educació a la jurídica, emergències, salut, recursos humans, etcètera. Regular una professió com aquesta és complicat perquè són molts àmbits.
–Hi ha moltes especialitats en psicologia, però, a Andorra n’hi ha en violència masclista i/o sexual?
–Hi ha persones formades sí. A més, des del Col·legi de Psicòlegs estem pensant en impartir formació en temes de violència de gènere i d’abusos, també a les escoles. Volem potenciar la formació amb els nostres col·legiats.
–No fa massa vau formar-vos sobre l’homosexualitat?
–Sí, i també n’hem fet sobre assetjament laboral.
–En el tema d’homosexualitat, què els preocupa?
–Molts estan en l’adolescència i encara s’han d’identificar, perquè s’estan formant com a persones. La sexualitat és un aspecte més que defineix a la persona. Per això atenem adolescents que són gais, d’altres que no saben com afrontar-ho i adults que ho han mantingut ocult i en secret i tenen dubtes si sortir de l’armari.
–Repetiran la formació?
–Segurament, perquè va tenir molt d’èxit. En tenim d’altres pendents, com la d’assetjament escolar i la violència de gènere, i altres propostes que ens han fet els col·legiats.
–Quan es parla d’assetjament escolar se cita sempre un protocol que mai s’acaba de descriure... Reben moltes consultes? Els deriven casos o acaben a Salut Mental?
–Moltes vegades no arriben a les consultes privades. El circuit habitual és que les direccions de les escoles ho deriven a Salut Mental.
–Però, ser víctima d’assetjament escolar no té res a veure amb ser pacient de Salut Mental.
–No s’entén que acabin a la quarta planta de l’Hospital, a Salut Mental. Són situacions que reforcen el nostre argument que moltes de les patologies que són ateses a Salut Mental ho haurien de ser des de la consulta privada. Salut Mental fa una feina fantàstica, però s’ha de centrar en situacions agudes, crisis puntuals que requereixen hospitalització i malalties greus.
–També hi ha dones que han patit violència masclista que acaben a Salut Mental.
–Sí, i es pregunten què hi fan i què hi tenen a veure...
–Els psicòlegs han demanat formar part dels protocols d’emergències, com accidents o catàstrofes.
–Continuem amb converses amb el Ministeri d’Interior, al qual hem presentat una proposta de conveni perquè se’ns ha suggerit que podríem formar part de l’operatiu que s’activa en cas d’emergència, coordinat des de Protecció Civil. Estem a l’espera.
–Hi ha molts fronts oberts!
–Sí, perquè com dèiem, la psicologia té molts àmbits d’educació: clínica, forense, esport, recursos humans, educació, etcètera.
–Si vull anar al psicòleg, com sé quin és el professional adequat per a mi ?
–Fa gairebé un any vam muntar el Servei d’Orientació Psicològica, en què continuem oferint assessorament psicològic gratuït cada dimarts de set a vuit de la tarda, des d’on derivem la persona a l’especialista que li correspongui.
–Quins casos vénen?
–De tot, però, principalment, situacions d’angoixa, d’estrés, depressions... Quan la persona se sent desorientada i necessita una guia, un acompanyament per a moments complicats.
–Els horaris laborals, amb llargues jornades que impedeixen la conciliació, no ajuden la salut mental...
–Gens, i és una assignatura pendent d’Occident, i a Andorra, encara més. Conciliar vida laboral amb vida personal és un repte per a tots que, donades les dimensions d’Andorra, es podria treballar bé. Tantes hores treballant, en tensió, refereix un esforç psicològic important, a més del físic.
–El Servei d’Orientació Psicològica segueix funcionant?
–Sí, sí, tot i que va arrencar molt bé i fa dos o tres mesos que no tenim ningú. Potser per què és estiu? S’ha de recordar que mantenim la consulta gratuïta oberta.