Raquel Balboa Estudiant de neuropsicologia
«M’agradaria aportar a Andorra tot el que he après a Barcelona»
La Raquel Balboa està graduada en Psicologia per la UB i ara estudia un màster en Rehabilitació Neuropsicològica i Estimulació Cognitiva a l’Institut Guttmann per al qual ha rebut una beca d’excel·lència de la Fundació Crèdit Andorrà. El seu objectiu és desenvolupar el seu futur professional a Andorra però sense arribar a abandonar l’àmbit de la recerca.
–Com va optar a la beca?
–La beca només servia per a màsters oficials i d’un any de durada. I jo vaig haver de defensar la meva elecció davant d’un tribunal, on van preguntar-me sobre la meva formació i les meves possibilitats professionals de cara al futur.
–S’esperava rebre-la?
–Sempre tens esperances perquè a més és una bona ajuda, però no tenia el cent per cent de certesa. I quan m’ho van dir va ser una alegria, tant per a mi com per a tota la família.
–Serà neuropsicòloga. A quin àmbit professional vol dedicar-se?
–Jo no em tanco portes. Per una banda, m’agradaria dedicar-me a la recerca i en un futur acabar realitzant un doctorat en Psicologia. Però també m’agradaria treballar a Andorra –sigui a l’àrea de neurologia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, sigui a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell–, ja que podria aportar tot el que he après en els sis anys de formació a Barcelona i ajudar a suplir les possibles mancances del sistema sanitari andorrà.
–Com quines?
–Bé, a l’Institut Guttmann treballem el tractament integral del pacient, és a dir, que la intervenció estigui centrada en la seva vida quotidiana, i darrere hi ha un equip multidisciplinar. Això és una fórmula de referència i tant de bo que en un futur també es pugui aplicar a Andorra.
–Què aportaria?
–Tot i que seria complicat implementar-la, crec que és possible i que ajudaria molts pacients, ja que s’aconseguirien diagnòstics més complets i es podrien realitzar intervencions més específiques.
–La neuropsicologia està molt desenvolupada al Principat?
–He vist que l’hospital té una unitat de neurologia i imagino que deu comptar amb algun neuropsicòleg. Tot i així, penso que estaria bé crear una unitat dedicada exclusivament a aquesta àrea que no només se centrés en els danys cerebrals, sinó també en els trastorns de neurodesenvolupament o d’altres.
–Pel que fa a la recerca, en té alguna en marxa?
–Sí, estic fent una recerca conjunta sobre la relació de les dificultats del llenguatge oral i les de la lectura. De fet, vaig iniciar-la a través del TFG i ara estic continuant-la amb el grup de Recerca, Cognició i Llenguatge de la UOC.
–Com valora l’existència de la beca?
–Crec que és molt important perquè representa una ajuda molt útil per continuar formant-se i després venir a Andorra a desenvolupar l’activitat professional.