PUBLICITAT

Marta Moreno Artista

«Les institucions permeten que es mantingui l’estructura patriarcal»

Per Judith Sáez

L'artista i guanyadora del IX Concurs d'Arts Plàstiques.
L'artista i guanyadora del IX Concurs d'Arts Plàstiques.

La Marta Moreno (2005) és estudiant de Batxillerat Artístic a la Seu, fa tres anys que assisteix als cursos de l’Escola d’Art de Sant Julià de Lòria i ha guanyat la categoria A del Concurs d’Arts Plàstiques d’enguany, que comprèn les edats de 14 a 17 anys. Ho ha fet amb la seva obra a grafit anomenada 25 de novembre.

–És la guanyadora del Concurs d’Arts Plàstiques. Satisfeta?
–Sí. És la primera vegada que participo en aquest concurs i estic molt contenta. Vaig tardar moltíssim a fer el dibuix, però també he après molt. Per exemple, sobre la composició, a dibuixar les mans o en relació amb l’expressió dels rostres. N’havia dibuixat molts però mai un tan expressiu com aquest.

–Per què va decidir presentar-se?
–Ens ho va dir el professor de l’Escola d’Art, Martín, i vaig tenir clar que volia fer alguna cosa nova i sobre una dona. A més, volia donar el millor i em vaig posar a treballar durant un mes, cada dia. Hi havia dies que podia arribar estar-m’hi fins a sis hores.

–La seva obra es diu ‘25 de novembre’. En què es va inspirar?
–En una cançó que es diu Canción sin miedo, de Vivir Quintana, que parla de la violència de gènere i com els governs de Mèxic callen i no fan res al respecte. El mateix dia que el meu professor em va parlar del concurs, una amiga em va enviar aquesta cançó i vaig voler plasmar-la visualment.

–Com ho va fer?
–Amb una dona que està sent esquinçada perquè sent molt dolor mentre els governs de Mèxic miren cap a una altra banda. Ella intenta sortir-se’n però no pot.

–Em parla de Mèxic, però això també es pot extrapolar a Europa, no?
–Sí. A Europa estem una mica millor, però segueix sent necessari buscar la igualtat.

–A més, la temàtica just encaixa amb el moment que s’entreguen aquests premis.
–Sí. Ha quadrat perfecte, no tenia ni idea que els premis s’atorgarien aquesta setmana. Vaig anomenar l’obra 25 de novembre perquè és el dia de l’erradicació de la violència de gènere.

–Quin significat tenen els elements?
–El rostre de la dona significa el patiment i el dolor cap a una situació de maltractament, sigui psicològic o físic. Per altra banda, les mans representen a tota la societat perquè, al final, la responsabilitat del maltractament no és únicament del maltractador sinó de les institucions que no donen suficient suport a la dona i permeten que es mantingui l’estructura patriarcal, que és la causa principal del maltractament de les dones.

–En l’àmbit artístic, es va inspirar en alguna autora?
–Sí. Vaig veure una fotografia d’una dona amb un rostre de dolor amb vidres i em va agradar molt. A partir d’aquí, vaig buscar el meu estil per ser original i dotar-la del significat que li volia donar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT