PUBLICITAT

El FNJA demana canvis a la seva Llei de creació per a ser «viable»

  • L'organisme critica que la paritat i el límit d'edat dificulten la participació d'entitats
L. F .M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una trobada del Fòrum Nacional de la Joventut l'any passat. Foto: ÀLEX LARA

El Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra (FNJA) ha convocat les entitats del Consell d'Associacions el proper dia 18 de març, per tal d'escollir els representants a la Taula Permanent i dur a terme la renovació dels seus òrgans de gestió. Per altra banda, la ministra d'Educació, Roser Suñé, compareixerà davant la Comissió d'Educació per tal de parlar d'aquest òrgan, que, segons va explicar una consellera de la Comissió, «no acaba d'anar bé» i en els últims temps està paralitzat, per tant el ministeri tindria «la voluntat de fer un plantejament».

La presidenta del FNJA, Thais Zapata, va explicar que per donar un impuls al Fòrum hi ha una necessitat de canvi i renovació dels òrgans de gestió, però que perquè aquest «realment funcioni», no és l'únic canvi que necessita. De fet, segons Zapata n'hi ha un d'imprescindible perquè sigui «operatiu i viable»: canviar la Llei del 2007 de Creació del FNJA, ja que aquesta conté diversos aspectes que compliquen el seu funcionament, en comptes de facilitar-lo i , per tant, «hi ha d'haver una reformulació per tal de dotar l'òrgan d'operativitat». Zapata va afegir que ja van fer arribar una proposta al ministeri.

REFORMULACIÓ/ Zapata va destacar alguns aspectes que dificulten el funcionament de l'òrgan. En primer lloc, el fet que el FNJA, format per deu membres, sis del Consell d'Associacions i dos de l'Assemblea de Joves, hagi de ser paritari. Segons la presidenta «no totes les entitats estan operatives al mateix nivell» i algunes «no troben relleu», i per tant, vistes les dificultats, exigir la paritat «és complicat».

Un altre aspecte del qual va parlar Zapata implica també canviar la Llei d'Associacions: al Fòrum només hi poden participar entitats que aquesta Llei estableix en la categoria de «joves» (limitada a una determinada edat) i «n'hi ha poques com a tal». Per tant, segons Zapata s'hauria d'ampliar perquè hi poguessin participar aquelles que tenen seccions joves o treballen en polítiques de joventut o per a joves, i comptin també amb la participació de membres d'aquesta edat, però no exclusivament.

A més, també va destacar que el volum de competències atribuïdes al FNJA no es l'adequat ja que «parlem de voluntaris», i «fan falta recursos humans i gent que es dediqui únicament a aquest projecte», i que la Taula Permanent «complementes la tasca». Segons Zapata, l'entitat del FNJA és necessària i l'objectiu pel qual es va crear és positiu, ja que pretén aconseguir que els joves interactuïn i tinguin accés a les institucions. A més, aporta un «valor afegit» a les associacions de joves, «ja que normalment estan dirigides a coses específiques», i els hi ofereix un espai per tal que aquestes tractin temes que tenen afectació sobre tots, com ara l'habitatge o de l'atur.

Finalment, Zapata va afegir que des de que es va crear el Fòrum, les preocupacions dels joves han canviat com també les maneres d'expressar-les, però que aquests també s'impliquen.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT