La quota de temporers del sector hoteler s’eleva a 300 a l’Alt Urgell
La necessitat de personal estacional a Andorra està al voltant dels 3.000, segons la UHA
Demà divendres els representants de la Unió Hotelera d’Andorra, UHA, i l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell es tornaran a veure les cares per segona vegada des de que van signar, a principis d’enguany, un conveni de col·laboració mutu per tal de buscar alternatives que permetin atraure més turistes, especialment durant els mesos de primavera i estiu, estacions tradicionalment més fluixes en quan a volum de visitants. La trobada servirà per posar sobre la taula alguns dels deures que ells mateixos es van posar en la primera reunió de treball que va tenir lloc a la seu de l’UHA a principis del mes de febrer passat.
Entre els punts de l’ordre del dia de la reunió destaca conèixer el nombre estimat de temporers que calen per cobrir les necessitats del sector tant a Andorra com a l’Alt Urgell amb l’objectiu que el màxim de treballadors residents a banda i banda de la frontera puguin tenir d’alguna manera feina assegurada durant els mesos on es concentra la major activitat econòmica.
Amb les xifres a la mà hi ha un potencial de 300 treballadors desocupats de la comarca alturgellenca que estarien en disposició de treballar al Principat com a temporers durant els mesos d’hivern. Per la seva banda, la Unió Hotelera d’Andorra quantifica en uns 3.000 el nombre de treballadors de temporada que calen per cobrir les necessitats del sector durant tot l’any. En contrapartida, un percentatge important de persones residents al Principat també es podrien beneficiar d’un lloc de feina en establiments hotelers de l’Alt Urgell.
Totes dues associacions són conscients de les dificultats burocràtiques existents en l’actualitat i que no permeten que especialment els aturats de la comarca veïna del sud puguin accedir al mercat laboral andorrà. Amb la legislació actual no és possible però «només cal la voluntat política entre els dos estats per aconseguir una més gran flexibilització del mercat laboral principalment cap als fronterers», va dir un dels membres de la patronal de l’Alt Urgell, Joan Canut.
Justament totes dues associacions estudiaran «com poder desbloquejar aquesta situació en les properes setmanes». Canut va indicar que un bon punt de partida pot ser el desplegament del recent Conveni de No Doble Imposició, CDI, signat amb Espanya i la inauguració del nou aeroport Andorra-Pirineus de la Seu. La posada en marxa de la infraestructura ben entrada ja la temporada d’hivern no permet saber hores d’ara la viablilitat real del projecte. Per a Canut caldrà esperar la primavera i l’estiu vinent que són «les estacions quan es tanquen gran part dels paquets turístics de neu»
D’altra banda, les dos patronals que agrupen el sector de l’hosteleria de l’Alt Urgell i d’Andorra han encarregat un estudi per saber quines són les actuacions dinamitzadores que es porten a terme en aquelles zones de muntanya europees que presenten característiques semblants a la geografia del Pirineu. En concret s’han buscat quatre referents: Suïssa, Àustria, els Alps i la zona italiana de les Dolomites.
Segons va explicar el president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell, Miquel Àngel Sánchez, l’objectiu del treball és «valorar en què destaquen» i poder fer «un producte competitiu i atractiu» que suposi «agafar idees per poder oferir alternatives fora de la temporada d’hivern». Es tracta d’una iniciativa sorgida de la comissió de treball que es va constituir arran de la signatura del conveni entre totes dues entitats empresarials territorials i que compte amb el recolzament d’Andorra Turisme i de l’Agència Catalana de Turisme.