ESCALDES-ENGORDANY
Es crea una plataforma d’indignats amb Andorra Mint
Els col·leccionistes estudien emprendre accions legals contra el Servei d’Emissió i contra el Govern
La problemàtica amb els euros andorrans i la disconformitat del sector numismàtic envers la gestió de l’emissió dels lots ha provocat l’unió de forces de col·leccionistes i experts. Sota el nom de Coin Collectors & Professionals Outraged by Andorra (CCPOA) s’ha creat una plataforma reinvindicativa per mostrar la indignació cap a el que ells consideren una distribució nefasta dels lots d’euros andorrans.
Rubén Pulido és un dels creadors d’aquesta plataforma i el director de Pulifil, una empresa distribuïdora de moneda d’euro a nivell internacional. Pulido, en declaracions a EL PERIÒDIC, comenta que «molts col·leccionistes ja no volen els euros andorrans perquè estan avorrits del tema i troben que és una emissió embrutada».
Els numismàtics i col·leccionistes han decidit recollir aquests perjudicis amb aquesta plataforma i, fins i tot, sense descartar emprendre accions legals. Pulido reconeix que «en representació dels nostres clients i com a empresa estem estudiant amb els nostres advocats demanar danys i perjudicis per les constants falses promeses per part del Govern andorrà, per Jordi Cinca i Andorra Mint». A banda d’aixó, el director de Pulifil admet que s’adreçaran diverses queixes al Banc Central Europeu, perquè «volem que hi hagi més vigilància i es prengui alguna mesura. Volem fer un manifest i explicar al Banc Central Europeu, fil per randa, tot el que està fent Andorra, el que està passant i el que està creant la falta de coneixement i logística del Govern andorra. La imatge del Principat està quedant molt malmesa. Cinca va adquirir en el seu dia compromisos no ha complert».
L’emissió de l’euro andorrà era força esperada pels col·leccionistes i, la seva gestió, està creant un descontent palpable en el sector. Pulido assegura que «s’ha detectat un forat de 3 milions amb els euros andorrans. I crec que em quedo curt». El director de Pulifil indica que «a mi m’ha arribat que, fins i tot, una persona ha pogut aconseguir més de 50 lots d’euros. A banda de la suplantació d’identitat, parlem d’una persona que està movent una quantitat de diners important. Si té més de 50 lots, els ha adquirit a 3,88 euros i els ha col·locat al mercat a 80 o 90 euros cadascun, allà veus un benefici que no tributa enlloc». En aquest sentit, l’especialista afegeix que «això mostra el nivell de diner negre que estan movent els euros andorrans».
«Jordi Cinca menteix»/ Qüestionat per les seves reiterades converses amb Jordi Cinca, Rubén Pulido és força clar i reconeix que «he parlat diversos cops amb ell i crec que no arriba a ser conscient de la repercussió que està tenint això i del mercat negre que ha creat. Si ell fos conscient prendria mesures immediatament, no a llarg termini com fa ara.»
L’especialista va insistir en que «Jordi Cinca menteix. Vaig llegir unes declaracions seves on deia que l’emissió de les monedes de 2 euros commemoratives es produirien a les properes setmanes i, curiosament, apareix una moneda d’aquestes a Manacor. Per què menteix? Aquestes mentides creen falses expectacions que no afavoreixen gens a Andorra i més amb el que els hi està caient», en clara referència a l’afer BPA.
El col·leccionista explica que «el darrer cop que vaig parlar amb Cinca va ser la setmana passada. Em va apuntar el seu desacord amb el to i el contingut d’alguns dels meus tuits i li vaig traslladar que moltes empreses i molts particulars estàvem tenint problemes i perjudicis per l’emissió dels euros andorrans. Ell va replicar-me que no creia que per una emissió es pogués qüestionar la viabilitat d’una empresa. Això demostra que no ho entén i, a més, no ha mostrat mai interès en escoltar-nos». Pulido clou amb contundència i afegeix que «tot ve per un problema greu de falta de professionalitat d’Andorra Mint, del servei d’emissions del país. Han fet un nyap».