La Seu d'Urgell
Pintat acusa Martí de governar amb prepotència
Creu que la documentació aportada pel Govern «ratlla la ridiculesa»
El grup liberal considera del tot insuficient la documentació facilitada pel Govern per tal d’arribar a un acord el més ampli possible entre totes les forces parlamentàries que permeti signar un pacte d’Estat sobre la relació futura d’Andorra amb la UE. Josep Pintat va acusar a l’Executiu d’estar negociant «sense tenir molt clars els objectius», ja que «hem de saber on estan els nostres reptes, on les nostres responsabilitats i el què esperem». Tots els plantejaments, va assegurar, «s’han d’escoltar» aportant alhora la informació que es demana «de manera àgil i no de la forma com s’està fent». Per a l’excònsol de Sant Julià «s’està governant al marge de la transparència i del consens i, fins i tot en forma «d’ultimàtum que expirarà a mitjans del proper gener».
Els informes preceptius sobre el text elaborat pels demòcrates van ser lliurats als grups parlamentaris el passat 16 de desembre, just el dia en què s’acabava el termini, «quan la informació es va demanar a l’octubre». Una documentació que, segons Pintat, «ratlla la ridiculesa». Va afegir, a més, que per tenir una veritable voluntat negociadora s’ha de tenir tota la informació i saber «com estan els temes i s’han d’escoltar tots els posicionaments, tant els seus com els nostres».
Un pacte d’Estat que, ara per ara, sembla que no aconseguirà la unanimitat desitjada pel Govern de DA si no es varia d’estratègia. El liberal lauredià va manifestar que «el pacte d’Estat no és que sigui difícil però el què no farem és inclinar-nos per una persona que es creu el cent per cent amo del país, i això no va així». A més, va acusar a Martí d’estar «atrinxerat» en el seu càrrec , manifestant els seus dubtes sobre si acabarà els quatre anys de mandat, «quan una persona menciona tot això és perquè té por de no finalitzar-ho, qui es justifica, s’acusa», va voler puntualitzar.
Tot i així es mostra partidari de la negociació «en seu parlamentària i no sota l’arrogància i la supèrbia», segons les seves paraules.
Resposta de Martí / Per la seva part, el cap de Govern va assenyalar que no hi ha cap ultimàtum i que la documentació la van tenir 48 hores abans del termini i «a partir d’ara tindran un mes per reflexionar». Més enllà d’això Martí creu que «el que ofereixen es poder compartir la informació amb una metodologia de treball».
El cap de l’Executiu veu poc probable que els liberals es desmarquin d’un acord tan important per Andorra. En aquest sentit va dir que no es pot anar en contra de la història, tenint en compte que aquesta negociació «era volguda per un liberal com Albert Pintat, per un socialdemòcrata com Jaume Bartumeu o per un centrista, com el Govern actual». Un full de ruta que pot acabar en dos o tres anys i que acabarà amb la convocatòria d’un referèndum. Es tracta, segons Toni Martí, d’una oportunitat «de franca col·laboració i transparència» que no es pot deixar escapar.
D’altra banda, el president del grup del PS, Pere López, va donar el seu suport al Govern per tancar un dossier que tingui el màxim de consens a nivell polític i de la societat civil. El socialdemòcrata va afirmar que «val més la pena que ens posem a treballar nosaltres abans que la feina ens vingui feta per part de la Unió Europea».