PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

López creu que els informes del Govern són «fluixos»

El conseller critica que l’Executiu no hagi donat oportunitats de debat

Per E. GRACIA / J. R. BAIGES

El conseller del Partit Socialdemòcrata, Pere López.
El conseller del Partit Socialdemòcrata, Pere López. | MARICEL BLANCH
El conseller general i president del Grup Parlamentari Mixt, Pere López, es va mostrar ahir molest amb les darreres actuacions del Govern en relació a les lleis de transferències i competències comunals, que –si tot segueix sota el previst– s’han d’aprovar durant el dia de demà. 
 
Segons López, l’Executiu ha tirat «pel dret» i no ha donat l’oportunitat d’analitzar els contrainformes d’Aparicio que van sortir a la llum dimarts passat, «ni tan sols a la comissió de Finances». En aquest sentit, el conseller matisa que un cop l’Executiu va mostrar els seus estudis (fets pels catedràtics Enoc Albertí i Joaquín Tornos), va tancar la porta «a possibles debats» i va decidir seguir amb el calendari sense esperar a tenir les conclusions del segon informe d’Aparicio.
 
A més, López va remarcar que els estudis de l’Executiu són «fluixos» i  que «no es pronuncien ni entren en el fons de les matèries» que denúncia el catedràtic. Per tot, el conseller considera que més que «dissipar els dubtes», els textos del Govern i les seves actuacions «fan que hi hagi més preguntes i més punts sense contestar». 
 
López no es posiciona sobre si les lleis són o no inconstitucionals, però, en tot cas, considera que s’ha fet una reforma «injusta» i per «acontentar més a uns comuns que a altres, ja que els més perjudicats seran Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes». 
 
El Govern mostra «tranquil·litat» / En relació als contrainformes d’Aparicio, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va reiterar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministre que el Govern està totalment «tranquil» i que confia en tot moment en la constitucionalitat de les legislacions. 
 
El paper clau de ld’a / L’aprovació de les noves lleis dependrà del vot dels consellers parlamentaris de Liberals d’Andorra (Ld’A), que encara està per determinar. De fet, per tirar endavant les legislacions, el Govern només necessita el suport dels consellers liberals escollits per la llista nacional. Precisament, diversos consellers aliens al grup van coincidir ahir en destacar que una opció és que Ld’A opti per dividir el seu vot; fent que els nacionals votin a favor i els parroquials en contra. Tot i això, aquesta opció té un handicap, ja que serà difícil explicar als votants i a la ciutadania una decisió com aquesta. 
 
Reunió del comú lauredià / D’altra banda, el conseller de Cultura de Sant Julià, Josep Roig, va voler matisar ahir que durant la reunió de la corporació mantinguda dilluns passat en relació a les lleis de transferències i competències, va intervenir per manifestar que en cap moment va existir un acord unànime dels comuns en relació a les legislacions, ja que Sant Julià, per exemple, es va mostrar en contra des d’un inici. Tot i això, Roig va destacar que encara que hagués una posició única, aquesta no seria raó per acceptar una llei presumptament inconstitucional. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT