PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CASS preveu una evolució inferior de cotitzants per al 2020

La parapública estima que els ingressos per aquest concepte només creixeran un 1,9%

Per Lídia Raventós, Adrià Esteban, Enric Revuelta

La façana de la CASS.
La façana de la CASS. | Maricel Blanch

La CASS preveu que l’any que ve l’evolució del nombre de cotitzants sigui inferior a la dels darrers anys tenint en compte que «la dinàmica d’alentiment en el creixement econòmic» que ja s’ha constatat, recorda, en l’exercici 2019. «Les perspectives econòmiques generals per l’any en curs són de creixement a ritme més moderat que l’exercici anterior», insisteix. Amb tot, segons el projecte dels pressupostos del 2020 al qual ha tingut accés el PERIÒDIC, la parapública preveu que «globalment els ingressos recaptats per cotitzacions siguin millors en un 1,9% respecte a l’estimat per l’exercici 2019», el que suposa un total de 279,2 milions d’euros». 
 

L’ens insisteix que tributar un 10% a la branca general és insuficient per fer front a la despesa

Aquesta petita pujada dels ingressos s’explica, segons la CASS, per unes previsions que mantindran un increment del 2,5% en el nombre d’assalariats censats, arribant als 42.873 de mitjana i del 3% en els treballadors per compte propi arribant als 6.837 de mitjana respecte al 2019. Pel que fa a la massa salarial, la previsió és d’una pujada del 2,60% fonamentat «per una millora global» i per «l’estabilitat dels salaris mitjans, en la majoria de sectors d’activitat, llevat del sector financer que destaca per la progressiva minva en la seva contribució en massa salarial, efectius i salari mitjà respecte d’exercicis anteriors». Segons s’indica, el salari mitjà mensual se situarà el 2020 en 2.115,9 euros. 

Aquests indicadors sumats al manteniment de la contribució del 10% a la branca general i del 12% a la branca de jubilació acaben aportant un augment d’ingressos insuficient per fer front a la despesa que genera la sanitat pública. 

Necessitat d’actuar

Precisament en aquest aspecte, la CASS reitera novament que és necessari actuar per rebaixar el dèficit sanitari. En concret, recorda que «el finançament de la branca general mitjançant el 10% dels ingressos per cotitzacions és insuficient per fer front al conjunt de la despesa». No es preveu, però, cap augment sota aquest concepte per al pressupost de l’any que ve. 

Així mateix, la parapública també insisteix en la necessitat d’actuar sobre la branca de jubilació. En concret, recorda que la forma de càlcul en relació al preu de compra i de venda dels punts de jubilació fixats per llei «no té en compte ni l’esperança de vida en el moment de jubilar-se, ni el rendiment dels fons de reserves de la branca de jubilació». «La prolongació de l’esperança de vida segueix una tendència creixent i es fan necessàries reformes que permetin donar confiança als assegurats en relació a les expectatives de pensions futures que van construint al llarg de la seva vida laboral». Per tot plegat, la CASS preveu que l’import a 2020 se situï en un 11% per sobre de les previsions de 2019 per les pensions de caràcter contributiu d’acord amb les evolucions dels darrers exercicis i les dades dels primers mesos del 2019.


prestacions temporals

Pel que fa a les prestacions temporals, per a l’any vinent es preveu un augment de l’1,9% per a fer front a baixes per malaltia comuna, accident laboral i no laboral, malaltia professional i maternitat i paternitat. 

Transferència del Govern 

Per fer front a l’elevada despesa, el Govern preveu una transferència de 40,2 milions d’euros, una xifra similar a la dels anys anteriors i que aconsegueix que els ingressos pressupostaris de la branca general arribin als 179,3 milions d’euros. Amb tot, el dèficit de caixa previst per la branca general segueix sent de 36,9 milions d’euros. 

La baixa per paternitat d’autònoms i assalariats s’equipara

El pressupost del 2020 equipararà la baixa per paternitat dels autònoms amb la dels assalariats. D’aquesta manera, els treballadors per compte propi també podran disposar de quatre setmanes de baixa quan siguin pares, i no dues com marca la legislació per la qual es regeixen. Amb el canvi, que s’inclou com una disposició final en el pressupost per a l’any vinent, permetrà evitar el greuge comparatiu que hi havia entre autònoms i assalariats després que el nou Codi de Relacions Laborals fixés en quatre les setmanes de baixa per paternitat. 

Així, el nou articulat incorpora «la prestació de baixa per paternitat per als pares que exerceixen una activitat per compte propi sigui la mateixa que tenen els pares que són assalariats; i per ampliar el col·lectiu de persones assegurades voluntàries en els casos en què un assegurat indirecte es pogués quedar sense cobertura». 

El PS critica que s’agafin els 4 milions d’Andorra Telecom

El PS va reiterar novament ahir el seu desacord amb el fet que el Govern utilitzi el 100% dels beneficis d’Andorra Telecom per equilibrar els pressupostos de l’Estat. La crítica, de la mà de Pere López, va arribar just després de conèixer que a més del total dels beneficis de la parapública, l’any vinent el Govern també agafarà quatre milions d’euros més provinents d’una part de la venda de MásMóvil. Així, López va lamentar «l’afany recaptatori de DA sobre les activitats de les parapúbliques» especialment en un moment en què «la situació social és molt greu» per l’apujada dels preus del lloguer. «No compartim que FEDA i Andorra Telecom siguin una màquina de recaptació al servei del Govern i no uns organismes públics al servei dels ciutadans». «Qui no es pensi que entre 15 o 25 euros al mes entre llum, telèfon i Internet per una família que no arriba a final de mes no és important és que no entén quina és la realitat del país». 


López també va demanar que s’utilitzin els beneficis per abaixar tarifes i millorar el servei de l’usuari. El Govern, però, va assegurar que en cap cas s’està obstaculitzant el desenvolupament de l’empresa». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT