Escaldes-Engordany
El projecte Pocrisc vol promoure una cultura comuna del risc sísmic
El 25 de març se celebrarà un seminari per a la gestió operativa de terratrèmols
El projecte Pocrisc té l’objectiu de promoure una cultura comuna del risc sísmic als Pirineus i comença el 2021 amb un seminari el pròxim 25 de març que es realitzarà de forma telemàtica per la pandèmia. El seminari té com a objectiu «presentar i debatre les eines posades en marxa en el marc del projecte». Estarà dirigit a representants de tots els serveis del Pirineu que es troben implicats en la gestió operativa de terratrèmols en un context de crisi, suposant el temps entre la urgència dels primers minuts i els aspectes que s’han de considerar a més llarg termini. En aquest sentit, els actors implicats a Andorra en aquest tipus d’emergències són el Cos de Bombers, Protecció Civil, el Servei d’Urgències Mèdiques i el Cos de Policia
Pocrisc s’emmarca dins del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (Poctefa), un programa europeu de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països. Així doncs, s’ha dotat d’un finançament d’un milió i mig d’euros per al projecte Pocrisc que es va iniciar al 2018 i que acabarà aquest 2021.
La gestió d’aquest projecte correspon al Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma) que, a més, treballa de forma cooperativa en altres projectes europeus Interreg que versen sobre diferents àmbits com el canvi climàtic, els impactes del canvi, els riscos naturals i l’educació ambiental.
Entre els treballs actuals del Cenma en el marc del Poctefa es troba la Monitorització de Moviments del terreny i Protocol d’Actuació (Mompa) que es va iniciar el desembre del 2019 i finalitzará el juny del 2022. En ell s’abasten els aspectes de prevenció i de gestió dels riscos respecte dels moviments del terreny. El projecte compta amb una dotació de 395.376 euros.