PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Rosa Gili abandona el PS

La cònsol major escaldenca al·lega «divergències» amb la formació des de l’any 2019

Per Lídia López

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, moments abans d’atendre els mitjans.
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, moments abans d’atendre els mitjans. | L. L.

«És una evidència que jo no vaig assistir dissabte passat al congrés del Partit Socialdemòcrata. Hi ha un cert distanciament, i de fet, hi ha hagut algunes divergències, de fons i forma, des de fa bastant de temps; em podria remuntar a les eleccions de l’any 2019. Per això vaig presentar la meva baixa al partit fa un mes». Amb aquestes paraules, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va anunciar ahir que havia abandonat la formació socialdemòcrata, després de les intervencions poc aclaridores del nou president del PS, Pere López, respecte de l’absència de Gili al congrés. Sobre els motius, la cònsol va compartir que «són coses de debat intern», evitant entrar al detall, si bé va declarar que «quan ets aquí al comú, veus les coses d’una manera, i al Consell General imagino que les veuen d’una altra». En qualsevol cas, l’escaldenca sí que va reconèixer que «hi ha alguna divergència que ve lligada a temes que s’hagin pogut tractar al Consell General», i també que «han passat moltes coses durant aquests mesos que hem estat al consolat, i és una evidència que tot el tema de la Covid ha sigut molt difícil», afegint que «potser en algun moment donat, s’han trobat a faltar algunes coses».

Sigui com sigui, Gili va exposar que «ha estat un pas difícil i profundament meditat», però definitiu, tot i que després de tants anys a la formació «tinc molt bons amics al PS i en cap cas trenquem ponts», però va ser imperativa al voltant del seu posicionament: «La gent que em coneix sap que soc molt o de blanc o de negre, em moc molt malament amb els intermitjos». 

Sense canvis al comú

D’altra banda, Gili va assegurar que «estic focalitzada 100% en el comú», i que la decisió que ha pres no suposa un canvi en el seu dia a dia com a cònsol major. «Jo soc la mateixa Rosa Gili de sempre, la que es va presentar amb un programa electoral i que evidentment és el programa que ens regeix; per tant, tot és igual», va puntualitzar Gili, que també va confirmar que «treballem molt bé amb l’equip comunal». En aquest sentit, tant el cònsol menor, Joaquim Dolsa, com el conseller de Cultura, Valentí Closa, van confirmar la unitat de l’equip comunal i la continuïtat de la seva feina. «El que està clar és que dins de l’equip comunal no n’hi ha cap de ruptura», va apuntar Dolsa, mentre que Closa va compartir que «el nostre compromís amb la gent del carrer i amb la parròquia és inalterable».

Així mateix, sobre el color que ara tenyeix la corporació, Gili va indicar que «no sé si ara és un comú independent o si ja ho era abans», argumentant que abans de trencar el carnet, dels nou consellers que constitueixen l’equip de govern escaldenc, «només dos érem del PS», fent referència a ella mateixa i a Cèlia Vendrell, que si bé no ha fet declaracions al voltant de la seva relació amb el partit, tampoc forma part del nou comitè executiu socialdemòcrata.

De fet, fent referència a la seva ocupació com a cònsol, Gili va negar que tingui al cap la possibilitat de crear una formació, així com tampoc va acceptar la secretaria general que des del PS se li va oferir perquè «no tenia ni temps ni força per dedicar-me a això».

Un exemple d’aquests elements que treballa la corporació i que ha estat motiu de polèmica els darrers dies ha estat la donació dels comuns al Govern per fer front als ERTOs. Així, davant les crítiques d’altres representants que els titllaven d’insolidaris, Gili va explicar que «crec que donar un milió d’euros no és no ser solidari amb el Govern», i va apuntar que «entenc que és buscar una polèmica que per mi ja fa molts dies que en parlem i ja està amortitzat el debat». Tot i això, va insistir que des del comú ja tenen en marxa múltiples mecanismes per donar suport a la ciutadania.

La sorpresa del PS

Per la seva banda, els socialdemòcrates van donar resposta a la compareixença de Gili amb un comunicat de premsa on van reconèixer «lamentar» la decisió de la cònsol, tot i que van posar en relleu que haurien acordat tractar les esmentades divergències després de la constitució de la nova junta executiva. Per això, van manifestar la seva «sorpresa» per les declaracions de Gili, i van defensar que més enllà de «discrepàncies puntuals» entre «qüestions de política nacional que confronten amb les comunals», la cònsol mai hauria referit cap altre element distanciador. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT