PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Demòcrates per Andorra guanya i obté la majoria absoluta

Per Zaida Borrell

| DA

Demòcrates per Andorra va aconseguir ahir a la nit la majoria absoluta a les eleccions generals amb 6.262 vots el que representa un 32,66% dels vots emesos. El partit taronja suma 16 consellers sent la llista més votada, per davant de la resta de formacions. Els simpatitzants i candidats de DA van rebre a Xavier Espot amb una gran ovació després del gran resultat obtingut a l’hotel Diplomàtic, a Andorra la Vella. El candidat demòcrata ha destacat que es compromet a treballar «incansablement» pels reptes que té per endavant el país entre els quals ha assenyalat l’habitatge, el poder adquisitiu, la reforma de les pensions o l’encaix a la UE.

Concòrdia va sorprendre amb una segona posició molt encertada, on es va poder veure el gran canvi que volia la ciutadania andorrana, donant 6.363 vots a un partit que fa només 9 mesos que es va formar. La formació liderada per Cerni Escalé va obtenir un solid resultat que li permet ser la segona força política al consell i liderar l’oposició amb 5 consellers: dos provinents de la circumscripció territorial de Sant Julià de Lòria; Pol Bartolomé i Maria Àngela Ache i tres provinents de la llista nacional; Cerni Escalé, Núria Segués i Jordi Casadevall. El líder de Concòrdia va assegurar que la feina de Concòrdia al Consell General se centrarà a fer una oposició constructiva i mantenir la proximitat amb el ciutadà. «Tenim moltes ganes d’introduir la Llei del benestar quan entrem al Consell. Hem de marcar-nos objectius en matèria de medi ambient, urbanisme o mobilitat».

PS SDP+ va quedar tercer en la llista de partits amb un total de 4.036 vots que representa un 21,05%, el que suposa una devallada destacada en comparació amb les eleccions del 2019, on va posicionar-se com a segona força política i en primera força de l’oposició. Pere López, es va mostrar decebut i, en certa manera sorprès amb el resultat d’ahir, que no era el que esperava. El bagatge assolit ha estat d’únicament 3 consellers obtinguts en circumscripció nacional, i per tant cap en ninguna de les sis llistes territorials en les que compareixien. El socialdemòcrata no ha volgut avançar si aquest procés implicarà un relleu al capdavant del partit. «Crec que avui no és el dia per fer aquest tipus de debats. Cal engegar un procés de reflexió en tots els sentits i sense cap mena de limitacions ni plantejaments», ha apuntat.

Andorra endavant va aconseguir 3.067 vots que representen un 16%. Sens dubte, aquest partit va representar el pes que ha fet desequilibrar la balança amb el partit socialdemòcrata, aconseguint dividir el vot del qual es nodreixen els dos partits.
En clau nacional Liberals i Acció es queden fora del consell sense arribar al mínim de vots necessaris per adquirir consellers, no obstant això, acció ha obtingut un conseller, Marc Magallón, mitjançant la llista territorial d’Escaldes-Engordany de la mà de DA. Magallón serà l’únic representant del partit de Judith Pallarés que queda fora del Consell General. Pel que fa al resultat obtingut al pacte territorial amb Demòcrates a Escaldes-Engordany, Pallarés ha indicat que «disposar d’un conseller d’Acció és poder tenir un peu per fer aquest camí i aquesta trajectòria per mirar endavant». Finalment, Pallarés ha agraït la tasca feta per totes les persones que han format part d’aquest projecte i han treballat en la campanya electoral.

Els resultats finals de les eleccions han estat els següents: 16 consellers per a Demòcrates + Ciutadans Compromesos + Acció Comunal d’Ordino + Units per la Progrés + Independents; 5 per a Concòrdia; 3 consellers per al Partit Socialdemòcrata i Progressistes, 3 per a Andorra Endavant i 1 a Acció.

Els resultats definitius els va proclamar, tal com marca la Llei del règim electoral i del referèndum, el cap de Govern en funcions, Xavier Espot. El va acompanyar en roda de premsa el ministre de Finances i Portaveu en funcions Cesar Marquina, un cop tancat l’escrutini de tots els col·legis electorals. 

El cap de Govern en funcions també va informar de la participació global, que ha estat del 66,95%: han exercit el dret a vot 20.057 andorrans dels 29.958 cridats a les urnes.

D’aquests, 9.010 electors han dipositat les seves paperetes a la Batllia mitjançant el vot judicial, un 30,07% del total. Pel que fa al vot per correu, que s’inclou al vot judicial, l’han exercit 418 votants.

Ara cal esperar els següents capítols: la constitució del Consell, la investidura del Cap de Govern i la formació de l’executiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT