PUBLICITAT

Defensant els drets

FERRAN COSTA
EMPRESARI

Dijous passat, el Sindicat de l'Ensenyament Públic va convocar una aturada de les classes durant la primera hora lectiva a totes les escoles del país. Aquest no va ser l'únic col·lectiu a manifestar-se, ja que també ho va fer durant un parell d'hores el dels duaners. La convocatòria era deguda a la imminent aprovació de la Llei qualificada de creació i de regulació del pla de pensions de la funció pública que, segons els afectats, suprimeix o no respecta drets dels funcionaris i dels agents de l'Administració.

Quan es parla de les inversions estrangeres, sorprèn veure com el nostre Govern defensa incansablement la necessitat d'establir un marc jurídic clar que aporti unes garanties diàfanes a tots aquells qui vinguin de fora per establir-se al país o per invertir-hi. Unes lleis que, un cop aprovades, haurien de servir per fixar de manera definitiva les regles del joc. Sembla ser, però, que la mateixa argumentació i els mateixos principis no són aplicables als col·lectius de la funció pública. En el cas dels funcionaris, al Govern no li preocupen aquests marcs clars, ja que, aprofitant-se de la seva àmplia majoria, els canvia com li plau i tira pel dret.

Aquest menysteniment fa que molts treballadors públics se sentin enganyats, ja que la llei que s'aprovarà té dosis de retroactivitat i comporta una pèrdua de drets consolidats fins ara. En teoria, la llei s'havia de negociar entre les parts, però és evident que la negociació s'ha dut a terme amb una unilateralitat absoluta, tot i que els col·lectius afectats han expressat un munt de vegades la seva voluntat negociadora. I no només això, sinó que s'opta per fer la llei qualificada, amb la qual cosa solament es podrà derogar o modificar amb el suport d'una amplíssima majoria al Consell.

Repassant l'hemeroteca, llegeixo un titular de la darrera campanya electoral, publicat a l'informatiu digital FÒRUM.ad el 25 de març de 2011: «DA afirma que no retallarà el nombre ni els drets dels funcionaris i insta que cessi la ‘intoxicació' de diferents càrrecs del PS». Segons l'article, Martí demanava que s'aturés «aquesta manera de fer política per part dels socialdemòcrates que apel·len al vot de la por» amb uns arguments que «no figuren en cap dels punts del nostre programa electoral”. Repescar aquest article en aquests moments no té pèrdua!

Hi ha una cosa ben clara: la propera campanya electoral és a tocar. Què pensaran els funcionaris quan el cap de Govern els torni a demanar que dipositin la seva confiança en ell i que el tornin a votar? 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT