Andorra i la multiculturalitat
Si abraçar (o ser abraçat per) una altra cultura defineix el fet multicultural, la multiculturalitat avui és un element característic més de la societat humana.
Sigui per domini (territori conquerit), per necessitat (emigració), per negoci (economia), per voluntat o aventura (admiració), per influència (contagi cultural) o per altres interessos, no queda cap racó del món que no sigui multicultural.
L’afany per prevaldre, dominar o ser una primera potència, les fronteres, la sobrepoblació i les migracions, el comerç internacional, la globalització, els mitjans de comunicació i internet, són els principals agents d’aquesta multiculturalitat o cicle inevitable en l’evolució de la societat humana.
Defugir la realitat, perquè no ens agrada, no ser conscients de la seva condició cíclica i no capir la posició en la que ens trobem dins del cicle, no és el millor per a fer-li front i mirar d’adaptar-se als canvis que són inevitables i ja són aquí.
La comprensió del fenomen primer i l’acceptació, la determinació d’accions i la seva gestió encertada, després, són el camí a seguir.
Si el fet multicultural és una realitat tan vella com la humanitat, pel desplaçament continu dels humans darrere del menjar, de la seguretat o de millors condicions de vida, la multiculturalitat eleva aquest fenomen a la condició de categoria.
I la multiculturalitat és intrínseca al moviment.
Perquè la Terra, en si mateixa i la vida sobre seu, no han parat ni paren de moure’s i adaptar-se per a viure-hi.
La desaparició de diferents espècies humanes i de civilitzacions i la barreja genòmica i cultural contínua i successiva de les mateixes, n’és la mostra més fefaent.
Davant un tancament identitari i cultural en el qual ens creiem, molt sovint, viure més segurs, ens cal obrir els ulls i la ment a la realitat feta d’intercanvi constant i imitació, conscient o inconscient, de l’altre, en allò que és millor.
El sosteniment i l’evolució de la humanitat s’ha caracteritzat, entre altres fins avui, per la seva força d’animal social, que ha sabut generar grups heterogenis en equilibri, societats, cada vegada més grans.
La comprensió, tolerància, acolliment i respecte de l’altre, dels seus drets i per tant dels nostres deures cap a ell, com d’ell cap a nosaltres, és fonamental per al desenvolupament i sostenibilitat de la nostra societat, a l’escala o nivell que sigui.
Els beneficis, a mig i llarg termini, per les forces obtingudes de la unió s’han d’imposar intel·ligentment als petits guanys, a curt termini, obtinguts per l’aïllament i les pors de la desaparició.
El futur, inevitablement, continuarà sent de moviment i per tant de barreja i potser més acceleradament.
La multiculturalitat doncs no ha de plantejar-se com un problema que ens ha d’afeblir, sinó una oportunitat per a fer-nos més forts.
Néixer, com a individus o col·lectius, implica sortir de la matriu en que ens hem forjat i obrir-nos als altres per a ser reconeguts com a tals.
En aquesta obertura total i imprescindible per a existir com a tals, però, ens cal mantenir, preservar i fer evolucionar de manera interessada positivament el nostre propi “genoma”, que ens justifica com a éssers amb vida pròpia.
És així com cal tenir ben clar quin és aquest genoma, en que es fonamenta, quins principis, valors i objectius, són rellevants i quins revisables i adaptables....i fer camí, ja que tot es mou i canvia, fins i tot nosaltres.
La Societat Andorrana de Ciències ens permet de pensar sobre Andorra i la multiculturalitat, en la 33a diada andorrana feta enguany al Palau de Gel d’Andorra, a Canillo, per limitacions del Covid-19, el proper dissabte 22 d’agost i emmarcada en la 52a edició de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada del Conflent.
Pensar-hi i participar-hi lliurement, amb les restriccions corresponents i un aforament màxim de 50 persones.
El programa previst és, com sempre, atractiu i extens, amb només però 13 ponències presencials per l’excepcionalitat del moment a les que s’afegiran en la publicació altres 15 no presencials.
Amb el següent contingut: Benvinguda per Francesc CAMP i TORRES, cònsol major de Canillo; Salutació, per Jordi CASASSAS i YMBERT president de l’equip rector de la 52a edició de l’UCE; Presentació per Marta FONOLLEDA i RIBERAYGUA; Dominants i dominats culturals: quin espai d’expressió per les cultures minoritàries a Andorra?, per Alan WARD i KOECK; Castellers d’Andorra o com introduir una nova activitat cultural, per Juli PEÑA i BALIU; La multiculturalitat lusitana a Andorra: portuguesitat a dins, andorranitat a fora, per Jose Luis CARVALHO; La multiculturalitat com a riquesa vist des de la permacultura, per Arely HERNÀNDEZ i LÓPEZ; El repte de la interculturalitat a les societats modernes. El cas d’Andorra, per Joan R. MICÓ i IBÀÑEZ; Salut mental i multiculturalitat a Andorra, per Joan OBIOLS i LLANDRICH; La festa de la Diversitat Cultural d’Andorra la Vella, per Miquel CANTURRI i CAMPOS; Una nació, una cultura? Multiculturalisme i cultura nacional, per Manuel DELGADO i RUIZ; Cor dels Petits Cantors d’Andorra: tradició coral, veus i harmonia, per Marta DEU i PEDREROL; Difonent la cultura peruana a Andorra i al món, per Lorenzo CASTILLO i SILVA; Senegalesos andorrans, per Jael POZO i LOZANO i Aboubacry BA; Andorra diversa en un món globalitzat, per Robert PASTOR i CASTILLO; Art Camp: Colors per al planeta, per Faust CAMPAMÀ i PELEIJÀ i Jean-Michel ARMENGOL i PETIT; Multiculturalitat a l’andorrana: postals, mites i reptes, per Yvan LARA i SÀNCHEZ; Una vikinga a les muntanyes, per Susanne GEORGI; La importància d’un projecte comú en una societat multicultural, per Alexandra GREBENNIKOVA i VOLKOVÁ; Identitat i multiculturalitat. Una mirada filosòfica, per Joan CUSCÓ i CLARASÓ; L’Andorra global i multicultural, per Resma PUNJABI; El repte de la multiculturalitat, per Abderrahim EL HAMDAOUI; Un viatge personal a través del multiculturalisme mundial, per Clare ALLCARD; Aprendre a conviure, per Ramon ROSSELL I SERRA; Les influències multiculturals en els canvis socials i econòmics d’Andorra al segle XX, per Claudine TARRENE; L’evolució de les cultures en el si d’Andorra, per Àlex FLECHA i DABAD; Nanchang-Toronto-Canillo. Crònica de 20 anys a Andorra, per Yuhong Al; Andorra i la multiculturalitat-immigració adaptada ?, per Joao de MELO i BARROS; El camí cap a la integració cultural, per Jana KUKLOVÁ; Multiculturalitat i gènere, per Laia MOLINÉ i CINTAS; Andorra i la multiculturalitat: desenvolupament econòmic, humà i cultural, per Oliver ALÍS i SALGUERO i Cloenda, per Àngels MACH i BUCH.