PUBLICITAT

SERAFÍ RODRÍGUEZ President de l’Associació Celíacs Andorra

SERAFÍ RODRÍGUEZ: «La compra per a un celíac costa un 30-35% més que per a la resta»

El president de l’ACEA, Serafí Rodríguez, el passat dimarts a Escaldes-Engordany.
El president de l’ACEA, Serafí Rodríguez, el passat dimarts a Escaldes-Engordany.
L’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA) va ser fundada l’any 2002 per un grup de pares, familiars i afectats per la malaltia celíaca i que desitjaven resoldre els dubtes que aquesta intolerància els anava plantejant. L’ACEA ajuda als nous diagnosticats, promou la recerca de la millora de la qualitat de vida de l’afectat, així com la difusió de la condició celíaca, mitjançant conferències, compartint experiències, cursos de cuina i jornades. El seu president, des de fa poc més de 3 anys, és Serafí Rodríguez i actualment compta amb 125 associats.
 
–La celiaquia és una intolerància al gluten.
–El gluten és una proteïna que està present en diferents cereals. Els més comuns són el blat, l’ordi, el sègol i la civada. En una dieta occidental com la nostra, on aquests cereals estan inclosos en bona part dels aliments, provoca molts canvis d’hàbits alimentaris. S’ha d’apartar de la dieta aquests cereals i evitar els productes que continguin aquests cereals, ja sigui en la pròpia elaboració de l’aliment o en la seva cocció. En aquest cas, hi ha risc de patir una contaminació creuada, com fer servir dos cops un mateix oli que ja s’ha utilitzat per fregir. 
 
–9 de cada 10 persones ignoren que pateixen celiaquia.
–Els símptomes són molt clars en la majoria dels afectats, però hi ha casos de celíacs que no manifesten els símptomes habituals i així es fa més difícil detectar la intolerància. De totes formes, l’intestí pateix molt i no absorbeix correctament les proteïnes que contenen aquests cereals.
 
–No estan comptabilitzats els afectats que hi ha a Andorra. 
–Al món occidental, i per estadística, una de cada 100 persones és intolerant al gluten i, per tant, pot ser celíac. Si atenem a aquesta mitjana, al Principat hi ha d’haver uns 700 celíacs.
 
–El gran greuge comparatiu es troba a l’hora de fer la compra.
–La compra per a una persona celíaca costa entre un 30 i un 35% més que una compra feta amb productes normals. Molts aliments no porten gluten, però has de comprar molts productes de primera necessitat que sí que porten, com la pasta o el pa. En aquest cas, un celíac ha d’escollir pasta o pa fets amb farina d’arròs i, evidentment, són productes més cars. Un bistec, la patata, un filet de bou o el peix, no tenen gluten i si ho cuines sense posar farina ni res, no hi ha cap problema.
 
–Avui és el Dia Internacional de la Celiaquía.
–Durant tota la setmana els associats han pogut gaudir d’un 10% de descompte en productes sense gluten a River. A més, durant la setmana hem demanat als socis receptes sense gluten per fer un concurs i la proposta guanyadora, que decidirà el cuiner Carles Flinch del Restaurant Can Manel, tindrà un sopar gratis. També, els socis de l’ACEA podran avui veure de franc el partit del MoraBanc Andorra.
 
–Amb les seves limitacions, un celíac fa una vida totalment normal. 
–Potser troba dificultats a l’hora de menjar fora. Estem intentant impulsar, des de fa uns anys, un segell distintiu que certifiqui que el restaurant està preparat per cuinar sense gluten. Al Principat trobem sis establiments, menys dels que voldríem, que compten amb aquesta distinció. No sé si es té por o alguns propietaris no es volen complicar la vida, però estem treballant per trobar més restaurants que donin aquest pas. Si es planteja des d’un punt de vista comercial és una bona operació perquè on va un celíac, pot portar vàries persones més. A més és un tipus de client fidel, perquè sap que allà pot menjar segur i el tractaran bé.
 
–Les falses creences del menjar sense gluten.
–Sembla una moda. Hi ha gent no celíaca que manté una dieta sense gluten i creuen que aprima o que millora el rendiment esportiu. És el cas de Paris Hilton o del tenista Novak Djokovic i altra gent famosa. 
 
–La CASS sembla poc implicada en aquests casos.
–Hem intentat moltes vegades que ens ajudi. Fa un temps, quan es va debatre al llei de l’IRPF, vam adreçar una carta a la comissió legislativa que feia aquest treball i ens van contestar que no era un tema de la seva competència. Volem que, al menys, es faci una deducció a l’hora de fer la declaració fiscal. Ens hem dirigit a la CASS diverses vegades i no hem aconseguit res. Continuarem insistint i en aquesta nova legislatura tornarem a picar a la porta per aconseguir una reducció o algun tipus de subvenció. Altres països ho fan sense cap problema. 
 
–Trobo mancança de botigues especialitzades a Andorra.
–Hi ha diversos punts de venda, de corners en grans superfícies importants del país on es poden comprar productes sense gluten. Des de fa uns anys, la oferta d’aliments sense gluten ha millorat moltíssim i, actualment, no és gens complicat fer la compra per a un celíac. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT