PUBLICITAT

Andorra la Vella

La llei de Bombers entrarà a tràmit a l’inici de la legislatura

El director, Joan Carles Recasens, qualifica d’«òptima» la situació del cos tot i la manca de personal

Per R. MORA

Recasens conversa amb Martí, ahir durant la diada del cos.
Recasens conversa amb Martí, ahir durant la diada del cos. | TONY LARA
El Reglament que es va aprovar al gener servirà com a base fonamental per a la llei de Bombers que aquest cos especial espera «des del 2004», segons va recordar el seu director, Joan Carles Recasens, després que el ministre d’Interior, Xavier Espot, anunciés ahir que la intenció és que sigui una de les que entri a tràmit parlamentari en la nova legislatura. Recasens va apuntar, a més, que la situació del cos que dirigeix és «òptima» en recursos, tot i que va apel·lar a la manca d’efectius.

Espot va parlar del Reglament com un «embrió» de la llei durant l’acte de la festivitat del patró dels Bombers, Sant Joan de Déu. El ministre va assegurar que el fet que entri a tràmit parlamentari serà «un cop consultada amb tots vosaltres», va dir en to conciliador davant dels nombrosos bombers, així com autoritats i familiars d’alguns dels membres del cos que també van rebre ahir el seu particular reconeixement ja fos per la jubilació com pels 25 anys de serveis o per formar part de la nova fornada de bombers, que ahir van rebre el seu diploma.

L’acte també va comptar amb la presència del cap de Govern en funcions, Toni Martí, que va parlar de «la feina decidida del ministre Espot» i de «la solidesa de la direcció del cos». Martí agraïa d’aquesta manera que les dues posicions haguessin arribat a un acord en el seu moment per fer bona la llei.

«És un anunci que esperàvem», va manifestar Recasens ahir, que va recordar que des del 2004 «batallàvem» per tenir-lo perquè permetrà tenir «una sèrie de competències i reconèixer l’especialitat», però va anar més enllà en el seu valor, destacant que «com a cos especial», es necessitava «una llei pròpia».

«En la llei gairebé ja estan ficats els primers trets perquè són genèrics com de qualsevol cos especial», va dir Recasens. «Dels últims quatre o cinc anys», va continuar, «ja s’ha treballat però no hi ha hagut temps d’entrar-la al Parlament. Ara s’ha de revisar i veure com queda el Decret dins de la llei, però ja està, no hauria de tenir cap complicació», va assegurar el director del cos, que va recordar que el Decret consta de «tot allò que no fa referència la llei de Funció Pública, perquè la llei passa per sobre del Decret». «Llavors», va explicar, «tot el que és específic de nosaltres i no agafa competència de la llei de Funció Pública és el que hi és». Aquest Decret es va dur a terme perquè, degut a l’arribada de les eleccions, no va donar temps a aprovar la llei en el Consell General, cosa que sí està prevista que passi en els primers mesos de la pròxima legislatura, novament amb el Govern de Toni Martí.

Recasens, a més, va destacar la situació «òptima» del cos: «De material estem bé, de personal sempre en falta, però la gent està ben formada, ben equipada, i penso que anem en una bona línia». En tot cas, el màxim dirigent dels Bombers andorrans va deixar anar la necessitat d’anar renovant el material «perquè caduca o surt de millor».

Espot destaca el «diàleg» i «lleialtat» / Durant els últims mesos hi ha hagut les habituals diferències per posar-se d’acord en la futura llei, però finalment el ministre va destacar el tarannà de les negociacions, «atansant posicions» en les últimes setmanes, i la «col·laboració» que s’ha vist, segons va assegurar, «entre el ministeri, la direcció del cos de Bombers i tots els seus membres»: «El diàleg, la lleialtat i el respecte han estat claus pel nou reglament i la reordenació». Espot va explicar que es va arribar a un acord en les diferències inicials amb l’Associació de Bombers d’Andorra en relació al recurs d’alçada del nou reglament.

El reglament es va aprovar al gener / La rapidesa de l’entrada a tràmit parlamentari de la llei de Bombers és arrel de la feina avançada abans de les eleccions, quan des del gener es va aprovar el Reglament que tenia com a objectiu regular el funcionament del cos, així com les seves estructures i les funcions. Amb aquesta base, la nova normativa legal hauria de rebre el suport general.

El transport sanitari, menys costós / Així mateix, durant l’acte el ministre Espot va destacar els canvis en el sistema de transport sanitari. El cap visible d’Interior va afirmar que amb el nou ordenament, «ara té menys costos que fa un any».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT