PUBLICITAT

El PS lamenta que el Govern tingui «segrestat» l’Uifand

Rios insinua que Martí no els va informar de la comunicació confidencial del 4 de març

David Rios, primer secretari del PS
David Rios, primer secretari del PS | ANA
Tres dies després de ser escollit com a primer secretari del Partit Socialdemòcrata, David Rios, va comparèixer davant els mitjans per exposar la posició actual del partit envers l’afer de la Banca Privada. Ríos va insinuar que el cap de Govern, Toni Martí, no els va informar de l’existència de la comunicació confidencial del FinCEN emesa el 4 de març i on l’organisme nord-americà informava de la imminent publicació de la nota relativa a BPA. En la darrera sessió de control al Consell General, Martí va assegurar que tots els grups parlamentaris havien estat informats d’aquest fet. 
El secretari socialdemòcrata va assegurar que «es va muntar un comitè de crisi de 10 persones de diferents àmbits –advocats, experts financers– i ens reuníem gairebé a diari per avaluar tot a la informació que Gerard Alís o Pere López rebien per part del Govern. En cap cas va sortir la data del 4 de març, tot i que sí teníem la intuïció que el FinCEN no va emetre directament la nota del dia 10 de març i que podia existir un avís previ». En cap moment, Rios va ser taxatiu en la seva creença i va insistir en que «dubtava» de la afirmació de Martí d’haver informat a totes les forces parlamentàries de la comunicació confidencial del FinCEN prèvia a la seva nota pública. Tot i que no ha volgut negar taxativament que aquesta informació fos subministrada als grups parlamentaris, ha assegurat que «a la seu del PS no va arribar».
Rios va ser especialment crític per «la instrumentalització» que ha fet el Govern dels partits de l’oposició amb l’afer BPA ja que «ens van convocar en repetides ocasions a l’edifici de Govern i, en el moment que la llei es va aprovar, el cap de Govern es va oblidar de nosaltres, ja no tenim informació de primera mà, ja no tenim documentació que ens digui cap a on va el Govern i, per tant, ens han utilitzat mentre tenien interès en aprovar la llei», va lamentar el secretari socialdemòcrata. 
També, Rios va assegurar que DA i Ld’A van refusar fer costat a la comissió d’enquesta proposada pel PS per «por a  que pugui sortir quelcom que amaguen» i va exposar que PS no hagués tingut inconvenient que aquesta comissió es fes a porta tancada, tot i que al final les conclusions s’haguessin acabat coneixent en sessió del Consell General. El nou secretari del PS va ser contundent en afirmar que «el Govern ha segrestat la UIFAND i l’INAF, ja que encara no han sortit a donar explicacions», un fet que s’hauria pogut evitar amb la comissió d’enquesta: «Són dos òrgans que tenen autonomia per actuar de manera independent. L’INAF també es de dret públic i pot actuar amb independència de l’Administració General», va subratllar. Finalment, pel que fa a la participació del PS en la comissió ad hoc de vigilància financera proposada per Ld’A i DA, Rios ha assegurat que el partit prendrà una decisió «quan es coneguin els termes amb els que es formula». A més, va lamentar la lentitud del procés i el fet que la comissió no es constituirà fins l’11 de juny, és a dir «tres mesos després de l’esclat de la crisi».Un ritme, segons Rios, que «no s’adapta a la situació i a la necessitat del país». Finalment, va accentuar que «la plaça financera andorrana és segura i sòlida, però està qüestionada, i per redreçar la situació cal actuar amb celeritat i ràpid. No creiem que el ritme  d’actuació sigui l’adequat i hem de posar fil a l'agulla».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT