Ordino

AUTV: Reviure sensacions

La Ronda dels cims té com a guanyadors al vigent defensor del títol en la categoria masculina, Francesc Solé, i en fèmines a Nerea Martínez, vencedora al 2012

Per Iván Moure

Nerea Martínez es tapa la cara d’emoció, plorant mentre arriba a la meta i guanya la Ronda femenina. | FAcebook
Els espanyols Françasc Solé i Nerea Martínez s’han convertit en els primers corredors de la prova reina de l’Andorra Ultra Trail Vallnord (AUTV) que sumen dues victòries en el seu palmarès. Aquests dos superherois que dissabte van alçar els braços per proclamar-se campions de la Ronda dels cims, van reviure unes sensacions ja conegudes per a ells.

El guanyador en la categoria masculina era el defensor del títol i mantindrà aquest estatus de cara a l’estiu que ve, si és que s’anima, tot i que pel que va dir, sembla que sí:; «Estic molt content amb aquesta victòria tot i que ha estat molt dura per la calor. Córrer aquesta prova és un regal per mi perquè m’encanten les muntanyes d’Andorra, la gent de l’AUTV i l’ambient que es viu als avituallaments», va dir. Solé, que es va escapar ja des de l’inici i va anar sol fins a la meta, va ser molt superior als seus rivals tot i que va completar els 170 quilòmetres amb 13.500 metres de desnivell amb un temps de  31 hores 8 minuts i 58 segons, uns 50 minuts més que en la darrera edició i ben lluny del 28:41.05 del rècord de Julien Chorier en l’edició del 2013.

Martínez, tercera l’any passat,  va repetir la gesta del 2012 tot i que va trigar poc més de dues hores i quart més per aturar el crono en 37 hores i 46 minuts. Unes set hores menys que Irina Malejonock i Marta Muixí, segona i tercera, respectivament.

En nois van acompanyar en el podi a Solé Jerome Lucas, que va arribar una hora més tard, i Nahuel Passerat. El millor andorrà va ser Lluís Sanvicente amb una cinquena posició ben reconeguda a la seva arribada i a les xarxes socials. No va poder evitar plorar de l’emoció a la seva arribada en veure l’expectació que va aixecar. L’altre representant tricolor amb cartell de favorit, Carles Rosell –tercer l’any passat–, no va poder avançar molt més de l’avituallament del refugi del Comapedrosa i va acabar abandonant.

1.105 FINISHERS

Perquè dels prop de 2.000 participants que es van donar cita en totes les proves tret de la Solidaritrail, van acabar 1.105. Poc més de la meitat. I gran part de culpa la va tenir la onada de calor que està fent acte de presència al Principat des de divendres. Aquest és el pitjor enemic i el que ha provocat el rècord de retirades en la prova reina. Van començar-la 357 –superant els 310 de l’edició del 2014– i l’han acabat 165. Així doncs, 195 es van anar quedant pel camí amb noms del calibre de Teixeira, Guillon o Vilana. El mateix va passar amb la resta de distàncies. Poc més del 50% van poder acabar la Mític, el Celestrail i la Marató dels cims.

BARCELÓ REGNA ALS 112

Un corredor local ha estat el guanyador de la segona distància més alta, el Mític, que era puntuable per a les National Series de l’Skyrunner. Es tracta del resident Eduard Barceló, seleccionador de l’equip nacional de curses de muntanyes i tal i com va demostrar ahir, una bèstia a la muntanya. Ell i el basc Ion Azpiroz, amb qui va córrer gairebé 105 quilòmetres, van fer vibrar el personal amb un dels moments de més emoció. Barceló, però, tenia més forces que el seu adversari i el va acabar superant per poc menys de nou minuts per creuar la meta amb una marca de 18 hores, 56 minuts i 53 segons.

En noies es va imposar Roser Español i manant de principi a fi per cabar amb una marca de 27:35.34 i vèncer per mitja hora d’avantatge sobre la txeca Eva Zbornikova i en tres quarts a la que va tancar el podi, la fracnesa Agnè Francastel.

MARC CASAL MANA AL CELESTRAIL

Si el mestre va guanyar el Mític, l’alumne va guanyar el Celestrail. Marc Casal, que fa dos anys va creuar la meta del trail primer de la mà del seu germà Òscar però que va acabar segon perquè segons la normativa només es contemplava un guanyador, ahir es va adjudicar la prova dels 83 quilòmetres tot i que Òscar es va veure obligat a abandonar en els quilòmetres inicials, per una indisposició que li va provocar vòmits i diarrea.

Pel que fa al Marató van guanyar  dues referències del país del sud com Marc Pinsach i la campiona del món d’ultra, Núria Picas.