ESCALDES-ENGORDANY

Els herois de la Ronda dels Cims

Un documental segueix els participants a la duríssima cursa i els voluntaris que hi col·laboren

Per ESTHER JOVER MARTIN

Eric Desgeorge, l’últim en arribar a la meta a la Ronda dels Cims, amb un temps de 64 hores 39 minuts. | PRODUCCIONS PELEGRINES
«Els corredors tots són herois perquè s’enfronten a un repte monstruós, però els que són més herois són aquells que arriben molt tard, totalment esgotats, després de córrer 60 hores», afirma l’organitzador de l’Andorra Ultra Trail Vallnord, Gerard Martínez, al documental Herois, realitzat per Sac-Nicté García i Joan López, de Produccions Pelegrines.

Martínez, però, no destaca només el paper dels participants sinó que insisteix en reconèixer la feina dels 400 voluntaris –i un centenar de membres de Protecció Civil, Creu Roja, Bombers i Policia– que fan possible l’exigent cursa. «Els herois són aquells voluntaris que es passen 30 hores penjats en un coll, en un pic, i es dediquen totalment als corredors». Perquè Herois va d’això, d’aquells que s’hi deixen la pell a canvi de res, dels que posen l’ànima per acabar la cursa, dels que arriben últims i s’emocionen quan reben la jaqueta de finisher...

L’Andorra Ultra Trail Vallnord organitza diverses curses, però Herois segueix la Ronda dels Cims, la prova estrella, que recorre 170 quilòmetres amb un desnivell acumulat de més de 13.500 metres, setze pics per sobre dels 2.400 metres d’alçada, una pallissa que s’ha de completar en 62 hores.

El documental no se centra en els súperhomes i súperdones que la van acabar en temps rècord, com Francesc Solé (31 hores 8 minuts) i Nerea Martínez (38 hores 47 minuts), guanyadors de la Ronda dels Cims 2015, sinó que segueix aquells que tenen per objectiu creuar la meta. El reportatge es fixa en corredors com Carolina Poux, que participava per primera vegada i que va abandonar al quilòmetre 47 després de 14 hores i 20 minuts de cursa; Joan Vilana, que hi corria per segona vegada i va plegar al quilòmetre 87, després de córrer 20 hores i 8 minuts, i Antonio Chalita, cinquena participació a la Ronda, que va llençar la tovallola al quilòmetre 87 després de 30 hores i 16 minuts en marxa.

Els herois del documental ho són tots, com afirma Martínez, només per atrevir-se a una aventura de «bojos». «Qui acaba la Ronda dels Cims pot acabar totes les curses del món», assegura l’organitzador, conegut com «el diábolo» pels participants. Això sí, «amb cap». «És una cursa tan dura que el múscul que ha d’estar més fort és el cap», diu una fisioterapeuta voluntària, Sara Fernández, situada al quilòmetre 130.

Els últims seran els primers

Herois segueix l’arribada a meta dels últims classificats: 158è, el veterà Claude Clesseur, 60 hores i 44 minuts; 159è, Takahiro Suzuki, 62 hores; 160è, Rémi Heimburger, 62 hores i 32 minuts; 161è, Denis Durckel, 62 hores 35 minuts, i el 162è, l’emocionant arribada d’Eric Desgeorge, que en la seva tercera participació a la cursa aconseguia acabar-la per primer cop. Desgeorge va arribar a la meta a les 23.21 hores del diumenge 28 de juny, 64 hores i 39 minuts després de sortir, acompanyat en l’últim quilòmetre pel públic i el mateix Martínez. Tots es van guanyar la jaqueta de finisher.

A la Ronda dels Cims 2015 van sortir d’Ordino 357 corredors, dels quan en van tornar 162. La resta ho va intentar, i també són herois.

Si veient Herois –ja disponible a Youtube– no us emocioneu, no se us posa la pell de gallina, no correu a fer-vos voluntaris de la Ultra Trail, és que no heu entès res. Torneu-vos a mirar Herois.