PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

López exigeix que es presentin els resultats de l’auditoria de PwC

El president del Grup Mixt demana que els clients que hagin superat el control puguin ja operar amb normalitat a VallBanc

Per IVÁN ÁLVAREZ

Pere López, instants abans de la seva compareixença a la sala de premsa del Consell General, ahir
Pere López, instants abans de la seva compareixença a la sala de premsa del Consell General, ahir | Tony Lara
El conseller del Partit Socialdemòcrata i president del Grup parlamentari Mixt, Pere López, va exigir ahir que es facin públics de manera imminent els resultats de l’auditoria que Price Waterhouse Cooper (PwC) porta realitzant des de fa uns mesos sobre els de BPA. López va assenyalar que «algunes explicacions que se’ns va donar, com ara que el sistema de control dels clients era deficient, no és una resposta vàlida», en referència a la demora que, segons el conseller de PS, porta el procés. El polític socialdemòcrata va afegir que «potser el resultat de l’auditoria no satisfà a algú que està darrera d’aquest tema». A més, va reclamar també que «els clients afectats que hagin complert amb els requisits puguin començar ja a operar amb normalitat a VallBanc i s’acabi la seva angoixa».
El conseller de PS va assegurar no entendre com «aquesta feina no està del tot acabada» i que «al llarg del procés de revisió de comptes s’han modificat els criteris amb el temps i els costos que això suposa». En aquest sentit, López va indicar que «no té cap lògica anar a revisar tots els comptes, tots els saldos, tots els clients i, fins i tot, comptes tancats o amb poc moviment. Sembla difícil que es pugui construir una xarxa de blanqueig amb comptes de poc volum i diners». «El temps està vençut i tots els terminis que s’han donat, esgotats», va cloure. 
 
Cinca no entén aquests els dubtes/ El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va aprofitar la seva compareixença posterior al consell de ministres celebrat ahir per respondre les acusacions de Pere López i comentar que «em sembla bé que el PS exigeixi conèixer els resultats, però cal que l’organisme els tingui».
Cinca va afegir que li semblava «un despropòsit que es posi en dubte que una empresa d’abast mundial, regida per uns codis ètics i professionals estrictes pugui alterar els resultats del seu treball». El portaveu del Govern va indicar que «es parla molt de l’auditoria pretenent que es fa per analitzar el passat i veure què s’ha fet malament. No obstant, el gruix del treball que s’està fent està encarat a dur a terme un anàlisi KYC per tal de tenir el coneixement suficient dels clients i així saber si compleixen els requisits per entrar a una nova entitat».
Cinca va cloure afirmant que «29.000 informes –de 29.000 cients–, no es fan d’un dia per l’altre. Per tant és un despropòsit insinuar que el Govern, que no ha encomanat res sinó que ho ha fet l’AREB, però tothom parla del Govern, està buscant un nombre significatiu de blanquejadors abans de donar la informació de l’auditoria». El ministre de Finances va matisar que l’auditoria no es fa cercant casos de mala praxis sinó procurant que tots els actius i passius són vàlids per fer el traspàs d’un banc inoperatiu, per la negativa dels corresponsals, a una nova entitat, en aquest cas VallBanc. Cinca va argumentar, també, que aquest anàlisi KYC és un procés «complex i rigorós, prou complex com perquè requereixi tant de temps.» i va defensar que «per tant, l’AREB no té cap intenció d’interferir en el treball de PricewaterhouseCoopers perquè ningú pugui qüestionar que els clients no han passat filtres».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT