PUBLICITAT

Andorra la Vella

Pacte a tres, sense el vistiplau del liberals, per atansar-se a Europa

Consens del Govern amb DA, PS i SDP, però el principal partit de l’oposició ho critica: «No ens han esperat»

Per JOSEP ROMERO / I. Á.

Pere López (PS), el cap de Govern, Toni Martí, Ladislau Baró (DA) i Víctor Naudi (SDP) encaixen les mans, ahir.
Pere López (PS), el cap de Govern, Toni Martí, Ladislau Baró (DA) i Víctor Naudi (SDP) encaixen les mans, ahir. | SFGA
Passades les onze del matí a la sala que acull les reunions dels consells de ministres, a la tercera planta de l’edifici administratiu de Govern, es va escenificar ahir l’acord de pacte d’Estat per negociar amb la Unió Europea. El projecte d’acord d’Associació va ser signat pels presidents dels grups parlamentaris de Demòcrates per Andorra, Ladislau Baró, del Partit Socialdemòcrata, Pere López i de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi juntament amb el cap de Govern, Toni Martí. A la taula hi faltava una cadira, la del president del grup liberal al Consell General, Josep Pintat. La signatura es va fer coincidir ahir, segons va recordar Martí, amb l’aprovació de la Carta Magna fa 23 anys per part del Parlament. 
 
Martí, que no va estimar paraules d’agraïment cap a les forces polítiques amb les que va aconseguir el consens, és a dir amb els representants del PS i de SDP, no va voler acabar de tirar la tovallola respecte a la implicació final dels Liberals d’Andorra. El cap de l’Executiu deixa encara «les portes obertes» tot assegurant que «així li vaig dir divendres passat a Josep Pintat al que vaig comunicar personalment el que anàvem a fer aquest dimarts». 
 
L’aposta per Europa / Aquesta voluntat també es dóna en el cas de la resta de formacions polítiques. Pel president del grup demòcrata, Ladislau Baró, «la història no es deté, la modernització econòmica i el progrés social passen per atansar-se a Europa». Baró va reiterar la necessitat «d’un consens el més ampli possible» i va recordar que la Constitució « no és va construir de cop». 
De la seva banda, el conseller del PS, Pere López, va explicar que «el risc més gran és no fer res». López, que va lloar l’acord assolit malgrat la manca de rúbrica dels liberals, va indicar que les negociacions són obertes i només tenen unes línies vermelles, que «no es poden traspassar com ara el manteniment de l’acord duaner, el sistema de quotes de treball durant un temps transitori i el monopoli estatal de serveis estratègics com l’energia i les telecomunicacions». Unes especificitats seran justament el principal cavall de batalla en les negociacions. 
Víctor Naudí, d’SDP, va defensar la idea de la unanimitat perquè «no fer res genera dificultats a l’economia andorrana». Per a Naudi el pacte, ara per ara, és «agredolç perquè no compta amb la firma liberal».
 
Calendari / El pacte estipula el plantejament, els objectius i la metodologia de treball en la negociació amb la UE. Martí diu que es tracta d’un document exhaustiu en què s’aborda la qüestió de les quatre llibertats i les especificitats que es vol que la negociació respecti. L’acord estableix que el ministre d’Afers Exteriors haurà d’informar a la comissió legislativa d’Exteriors abans i després de cada reunió que tingui lloc a la capital comunitària, Brussel·les. Aquesta informació serà analitzada en dues comissions del pacte, la tècnica amb els assessors i la política amb els consellers generals. D’aquesta manera «l’anàlisi i els acords seran més àgils», segons López.
 
El text presenta els antecedents a la present negociació i la trajectòria d’Andorra pel que al procés d’acostament d’Andorra a la Unió Europea. De la mateixa manera, recull les conclusions de les diferents publicacions encomanades pels successius governs i també pel Consell General durant els darrers 10 anys, a experts en la matèria, que posen de manifest la necessitat d’endegar un procés de reformes que condueixi a una major diversificació de l’economia andorrana a través de l’obertura econòmica i una major integració a la UE.
Martí va voler subratllar que el seu Govern és continuador de la feina feta per executius anteriors a la Constitució, com el de Josep Pintat, que va negociar l’acord de la unió duanera o d’Òscar Ribas, que el va signar i implementar. Però també va esmentar als caps dels executiUs de l’etapa constitucional com Marc Forné o Albert Pintat. 
 
Una vegada finalitzin les negociacions i l’acord estigui tancat es consultarà a la població per referèndum. Els terminis per acabar el procés no tenen data, tot i que els signants confien en què pugui ser una realitat abans que finalitzi aquesta legislatura. Hores d’ara s’estan tractant temes referents a la circulació de mercaderies i a final d’any es podria començar a parlar de la lliure circulació de persones. Un procés llarg que tot just ha començat.
 
Liberals: «No ens han esperat» / Dins del Grup Parlamentari Liberal no ha agradat excessivament que se signés el Pacte d’Estat sense la seva presència. «Són ells qui no ens han esperat» va afirmar la consellera Judith Pallarés. La formació reconeix que el cap de Govern va comunicar al president del grup, Josep Pintat, la voluntat de signar avui aquest acord, tot i el prec dels liberals de necessitar més dies –fins la segona setmana d’aquest mes– per acabar de valorar si s’afegien al pacte o no.
 
Des de la bancada liberal es defensa que «cadascú treballa amb el seu timing, però no es podien esperar per 15 dies?» i, tal i com va apuntar Pallarés, «ells estan dins d’una negociació i porten la seva agenda, però no passa res. Quan tinguem tota la informació que necessitem la compartirem i l’aportartem i si significa que ens hi podem sumar, ho farem. Si el que aportem no agrada, doncs no ens hi sumarem». A més, Pallarés va deixar clar que la signatura d’ahir «no és un pacte d’Estat perquè, per tal que fos així, hauríem d’estar tots i no és el cas». «De moment és un acord entre PS SDP i DA i no sabem què han signat». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT