PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats reivindiquen la reforma de la llei electoral

6.000 firmes recollides per opinar sobre el dret de vot dels residents

Per El Periòdic

Un home passa per davant d’un cartell amb els actes de l’1 de maig.
Un home passa per davant d’un cartell amb els actes de l’1 de maig. | El Periòdic
«Cal canviar urgentment la llei electoral que no reconeix les minories parlamentàries i que permet que una candidatura amb el 20% dels vots dels nacionals, no de la totalitat dels residents, és a dir, amb 5.500 vots, obtingui una majoria absoluta parlamentària que pren decisions més pròpies de segles passats que no pas d’una democràcia moderna». Aprofitant la celebració del Primer de Maig, el Dia Internacional del Treball, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubahc, ha aprofitat per recordar la necessitat de disposar d’una llei electoral més representativa.

De fet, des de fa uns mesos, els sindicats han iniciat una recollida de firmes perquè la ciutadania opini si els residents, a partir de certs anys de viure al país, han de tenir dret de vot. Ubach va recordar ahir que ja han recollit més de 6.000 signatures. Demà, durant la celebració de l’1 de maig al Prat del Roure, també es recolliran firmes.
 
«Aquest any, la jornada serà ludicofestiva i reivindicativa», va aclarir ahir el líder sindical. «Volem que l’1 de maig sigui un dia festiu, familiar, dels treballadors». Una de les reivindicacions històriques dels sindicats és que el Primer de Maig sigui festiu nacional, «amb els convenis col·lectius que facin falta per les activitats que no puguin tancar (restaurants, hotels, etcètera)», va puntualitzar Ubach.
 
L’únic 1 de maig que ha estat festiu a Andorra d’obligat compliment va ser el de l’any 2011, quan governava el Partit Socialdemòcrata. Ja no s’ha tornat a fer mai més.
 
La festa de demà l’organitzen l’USdA, el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) i el Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca), amb la col·laboració de la secció sindicial de Podem Andorra i el suport del Partit Socialdemòcrata. La jornada d’enguany, a més de la lectura del manifest i un dinar popular, també inclourà diverses activitats lúdiques i culturals.
 
AUGMENT DEL SOU UN 10% / Ubach també recorda durant aquests dies que els sindicats han demanat augmentar els salaris i les pensions un 2,5% anual durant la legislatura actual, de manera que en quatre anys el poder adquisitiu dels assalariats i els pensionistes augmenti un 10%. «Pensem que aquest augment revertirà en l’economia consumista i productiva del país. Creim que la petita i mitjana empresa del país ens ho agrairà: les perruqueries, els bars i els restaurants i el petit i mitjà comerç, entre altres, ens ho agrairan».
 
Per la seva part, el secretari general del SAT, Guillem Fornieles, considera que els arguments de l’Estat andorrà per «rebutjar la participació dels immigrants en les eleccions comunals i mantenir l’accés a la nacionalitat en 20 anys de residència» són «de contingut ideològic classistes, de pensaments discriminatoris, de valors sectaris, elitistes i excloents, de valors antidemocràtics».
 
Fornieles conclou que són «l’acumulació total dels valors constitucionals d’aquestes relacions socials que han de constituir l’estructura justa de la nostra societat, sobre la qual s’aixeca la Constitució, les estructures legals i polítiques i que han de respondre a la consciència social». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT