PUBLICITAT

El ‘Beatus’ de la Seu es tornarà a exposar al Museu Diocesà d’Urgell

La peça va ser robada i posteriorment recuperada fa 20 anys

El bisbe Joan Martí Alanís rep el ‘Beatus’ després de ser recuperat.
El bisbe Joan Martí Alanís rep el ‘Beatus’ després de ser recuperat.
El Beatus de Liébana de la Seu es tornarà a exposar properament al Museu Diocesà d’Urgell. Des de l’espai patrimonial han confirmat que estan completant el procés perquè l’original sigui novament visitable a la ciutat, precisament 20 anys després que fos robat (el 29 de setembre de 1996). Posterioment, al gener de 1997, agents de la Guàrdia Civil el van recuperar i van detenir el lladre. Des d’aleshores el manuscrit medieval, de gran valor, no s’ha tornat a exposar al museu, on de moment se’n pot veure un facsímil.
Segons s’ha fet públic ara, els darrers dos anys s’ha dut a terme un procés de recuperació, al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat a Valldoreix, per restaurar-lo i deixar-lo a punt perquè torni a ser visitable al museu urgellenc, aquesta vegada sota mesures molt estrictes de seguretat. El procediment s’ha dut a terme amb un gran secretisme per exprés desig tant del museu com dels restauradors. La directora del CRBM, Àngels Solé, ha subratllat que l’obra estava en força bon estat, ja que durant aquest temps ha estat ben guardada, però que necessitava una revisió abans no torni a estar de cara al públic.

falta una pàgina / El Beatus original consta de 239 folis, tot i que en falta un: la pàgina 15 que el lladre va mutilar per mostrar-la al col·leccionista que l’hi volia comprar, i que no s’ha recuperat mai més. L’obra va ser una de les més populars de l’Edat Mitjana i, que se’n tingui constància, només se’n conserven 27 còpies a tot el món, de les quals dues a Catalunya: a la Seu i a Girona. El lladre, el francès Gilbert Julien Ollier, va ser detingut a la frontera l’any 1998 i posteriorment condemnat, tot i que més endavant va fugir de la presó, tot aprofitant un permís, i no ha estat mai més localitzat.
El Museu Diocesà d’Urgell rep actualment uns 25.000 visitants l’any. Amb la recent remodelació, i especialment amb la reaparició pública de l’original del Beatus, el centre espera incrementar aquesta xifra i consolidar-se com un atractiu cultural i turístic de la Seu i el Pirineu. En aquest sentit, el Bisbat d’Urgell ha adquirit l’edifici de Ca l’Armenter, amb la intenció d’ampliar les instal·lacions en el futur.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT