PUBLICITAT

Cinquè centenari de Santa Teresa

Enguany es celebra el V Centenari de santa Teresa De Jesús amb multitud d’actes en especial en la seva ciutat natal: Àvila.
Teresa de Cepeda y Ahumada, religiosa, fundadora de les carmelites descalces, mística i escriptora espanyola, és considerada, juntament amb san Juan de la Cruz, com a cim de la mística experimental cristiana i una de les més grans mestres de la vida espiritual a la història de l’Església catòlica.

La seva obra abasta des de la poesia líric-religiosa, amb poemes com el famós ‘Vivo sin vivir en mí’, fins a obres místiques de caràcter didàctic com ‘Camino de perfección’, o escrits breus i solts, a més d’una sèrie d’obres anònimes que se li atribueixen.

També resulten interessants els seus epistolaris els quals recullen les més de quatre-centes cartes que va escriure la santa a diferents persones. A més, el nom de santa Teresa de Jesús figura en el Catàleg d’autoritats de la llengua que va ser publicat per la Real Academia Española.

Dins de les activitats que formen part del programa cultural de la Comissió Nacional, el 28 de febrer es va estrenar l’obra teatral “Teresa de Jesús, Vida y Verdad» al Palau de Congressos d’Àvila.

Es tracta d’un monòleg, interpretat per l’actriu Candelas Pérez i dirigit per Juan del Santo, que retrata a santa Teresa de Jesús com una dona mestra en l’oració, però sobretot de la vida. En definitiva, una dona amb una intensa i apassionant recerca de la vida interior. També la companyia de teatre Corsario interpretarà el 12 de març l’obra ‘Teresa, Miserere Gozoso».

Així mateix, del 12 de març al 31 de maig es podrà visitar en Àvila l’exposició ‘Teresa de Jesús. La prueba de mi verdad’. Aquesta exposició comptarà amb una acurada selecció d’aproximadament 120 obres pertanyents a importants col·leccions públiques i privades, que mostraran la vinculació de l’escriptora amb importants personatges de la seva època com la Casa d’Alba, el Rei Felipe II, o Fray Luis de León, donant compte de la rellevància del personatge, per la seva tasca com a fundadora i escriptora, ja abans de la seva canonització. A més, entre d’altres activitats, també hi haurà varis concerts i un Congrés Interuniversitari intitulat ‘Santa Teresa de Jesús, Maestra de vida’.

Vull acabar el meu article amb uns versos molt coneguts de l’escriptora: ‘Vivo sin vivir en mí, / y tan alta vida espero, / que muero porque no muero’.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT