PUBLICITAT

Fruita vana

Segons ha informat la premsa, el terreny de la Prada de Moles en el que estava previst ubicar el centre d’Encamp del Lycée Comte de Foix es destinarà a la construcció d’un aparcament.
Aquesta dada, que ha passat gairebé desapercebuda entre la classe política i els comentaristes del país m’ha fet reflexionar sobre una estesa, paupèrrima i antidemocràtica manera de fer política que ha practicat –i practica– l’establishment andorrà.
Sembla que els hereus de CR ja han oblidat definitivament «les inquietuds i anhels del Grup Parlamentari Reformista quant a la necessitat urgent en espais escolars i estretament lligada a la qualitat educativa és la divisió del Lycée Comte de Foix»« ( M.I. Sra. Roser Bastida en la sessió del Consell General de 20 de maig de 2010).
En el curt període de govern socialdemòcrata vam tenir un bon tast d’aquesta pseudo-política en nombroses ocasions: a més dels «anhels»sobre el Lycée, el virulent debat sobre tancament del comerç en 8 tardes de diumenge, vam tenir el debat-plantada sobre l’acord monetari amb excuses puerils. Algunes de les sobreactuacions de la dreta en aquella legislatura passaran als annals de l’esperpent: preguntes i repreguntes (20 o 30!!) en una sessió del Consell General sobre un tema polític importantíssim com era ( no sé si encara ho és?) la manca d’instal·lacions per a colorar el gasoil a la Duana del Pas de la Casa o la «mobilització ciutadana»per defensar la directora del Cor dels Petits Cantors. En els temes «menors» és on la capitanejada per Martí, Ladis Baró i  se sent forta i còmoda.    
En canvi, en els temes importants, des dels anys 80, aquesta dreta ha perdut la iniciativa i no té cap projecte de futur pel país, si no és la defensa «numantina»dels privilegis de 15 famílies i els seus «masovers»; i es manté incapaç d’ordenar, per importància i per prioritat temporal, els temes que compten per a la sostenibilitat col·lectiva (potser seria més rigorós parlar de supervivència?) del nostre Estat. Uns temes, en els quals, cada partit, cada opció ideològica, hauria de tenir el seu posicionament coincident o divergent amb els dels altres; això és ni més ni menys la democràcia i el pluralisme.
La majoria aconseguida el 2011, amb la tornada «al campanar de la generació de cigonyes perdudes»no ha significat cap canvi de tendència; els canvis estratègics del model econòmic continuen sent imposicions exògenes d’institucions multilaterals o dels països veïns. Més que desgast, el que té el partit de Martí i Cinca és una completa ineptitud per a marcar uns objectius raonables i raonats i una via clara per un desenvolupament sostenible i equitatiu de la nostra societat compatible amb unes relacions «sanes»amb el nostre entorn sociopolític més immediat.
L’alternativa a aquest clan que –manllevant Antonio Machado– «no és d’ahir, ni és de demà sinó de mai (...) és una fruita vana» demana unes propostes negociades, coherents, de reforma i d’adaptació endògena, equilibrada i sostenible del sector públic i del privat, i una reforma dels sistemes bàsics del benestar que respongui a les necessitats socials sense fitxatges galàctics ni cessions vergonyoses.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT