PUBLICITAT

La Fundació Tutelar posa en marxa el programa 'Vida Independent'

  • La iniciativa començarà amb tres usuaris i com a màxim s'arribarà a vuit aquest any
  • El ministeri es compromet a fer-se càrrec del programa tot i que no concreta la donació
L. F .M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El patronat de la Fundació Privada Tutelar reunit a l'Hotel Plaza, ahir. Foto: TONY LARA

«el programa Vida Independent està al punt que tenim tres apartaments llogats i tres usuaris a punt i disposats a començar la seva vida independent», va explicar ahir la gerent de la Fundació Privada Tutelar, Ester Fenoll, que va mostrar la seva satisfacció per la immediatesa en la qual es podrà iniciar el projecte. «La idea es poder arribar a un límit de vuit usuaris» durant aquest any, va explicar Fenoll, ja que «el primer any volem no arriscar-nos massa, perquè els efectius són el que tenim, malgrat que hi col·labora l'Escola Meritxell amb una professional i el Govern amb dos professionals».

Els tres usuaris que començaran amb el programa són de la Fundació Tutelar i «s'han escollit per les característiques d'autonomia que tenen, amb les escales de valoració nivell 8 i 9, que és el nivell que es demana per accedir al programa». Un dels usuaris viu a la residència de l'Albó, l'altre als pisos per a malalts mentals i el tercer estava vivint sol, «però amb moltes carències i un entorn molt desestructurat», així doncs, «amb un professional 10 hores a la setmana aconseguirem que tingui més qualitat de vida», va explicar Fenoll.

Ara per ara, només falta posar alguns mobles als tres pisos i «acabar-los d'habilitar» perquè els usuaris ja s'hi puguin instal·lar. Els pisos els han triat ells mateixos, «dins els límits econòmics, que van dels 350 als 400 euros». En aquest sentit, Fenoll va explicar que la Fundació ajudarà als usuaris a pagar els lloguers, ja que encara disposa de part de la dotació de 100.000 euros que va fer el Copríncep francès, François Hollande. A banda, també s'han sol·licitat les ajudes per a l'habitatge al Ministeri de Benestar. Tot i així, Fenoll va destacar que «el tema econòmic és sempre el punt feble» de les persones amb discapacitat, ja que «tenen sous molt ajustats amb el treball protegit» i «són molt pocs els que tenen un sou que s'acosti al salari mínim i que arribin a final de mes sense problema». Així doncs, i com que està previst que a partir de l'any que ve del programa Vida Independent se'n faci càrrec el Ministeri de Salut i Benestar, Fenoll va dir que suposava que aquest «farà alguna previsió quan assumeixi la totalitat del programa».

La ministra Cristina Rodríguez va reiterar, per la seva banda, el compromís de Salut, tot i que primer cal, «com sempre, avaluar i ajustar-se a les necessitats». Per això servirà la «fase d'experiència i de prova pilot, precisament per ajustar-nos a les diferents necessitats que portarà la gestió d'aquesta vida més independent». Per tant, no va concretar quina partida se li haurà de destinar el 2015, tot i que sí que va dir que el primer any comptarà amb l'acompanyament de la Fundació

MÉS USUARIS, MATEIXES DONACIONS / Abans de la reunió anual del Patronat de la Fundació Privada Tutelar que va tenir lloc ahir, en la qual es va presentar la memòria del 2013, Fenoll va explicar que l'any passat hi va haver un increment de persones ateses, seguint la tendència a l'alça. El 2013 però, va ser més notable per la posada en funcionament del servei d'acompanyament a «persones que no estan discapacitades, però que necessiten un suport», que van ser un total de 18. Les tuteles van ser 11,5 pretuteles, una curatela, una administració judicial i una patrimonial, que en total són «un gruix de 37 persones» que «són moltes pel tipus de gestió i de tasca de proximitat que duem a terme», així doncs, «no crec que aquests augmentin gaire més els usuaris». En el cas que hi hagués un increment important, «això ha de passar per noves contractacions i recursos humans, ja que el voluntariat fa el que pot i arriba fins on arriba».

Pel que fa a les donacions, Fenoll van dir que no han baixat però que tampoc han pujat. El funcionament de la Fundació està garantit amb les dotacions pressupostaries de Govern i dels comuns i de la Fundació BPA , i les donacions serveixen per cobrir necessitats puntuals com per exemple, la roba d'hivern. En aquest sentit, Fenoll va explicar que «els pocs sondejos que s'han fet» per mirar d'incrementar les donacions « no han tingut massa resultat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT