PUBLICITAT

De la mútua als canvis en la llei

  • EL QUE SEMBLAVA INSALVABLE VA ACABAR AMB UN MOLT BON ACORD
EDITORIAL

L'afer de la Mútua dels funcionaris va aixecar polseguera a final de la legislatura passada, fins al punt que hi ha qui va veure una situació de privilegi molt allunyada de la realitat de la resta de funcionaris. L'abril de l'any passat, el Govern i la presidenta de la Comissió de la Mútua, aleshores Susanna Vela, van presentar l'acord pres pel Consell de Ministres, amb el qual es va posar punt final a la reglamentació de la Mútua de Funcionaris de l'Administració, i s'establia els eixos de la viabilitat de l'ens per als pròxims anys.

El punt principal va ser que els funcionaris es quedaven amb un dèficit zero, després que el Govern hagués eixugat el dèficit --que al tancament del 2008 va arribar als 272.194 euros. A més, els empleats públics acceptaven pagar l'1,42% en comptes de l'1%. Se segellava d'aquesta manera un estira i afluixa entre el ministeri de finances i els treballadors. El primer, perquè defensava que el Govern no havia d'assumir la despesa de la mútua, i els segons, recelosos amb uns canvis que temien podien ser perjudicials.

Finalment tot va ser bones paraules i esperit d'entesa, tant per part de la portaveu de l'Executiu com de la representant dels treballadors, i es va culminar el traspàs als funcionaris de la Mútua de la Funció Pública. Es va parlar molt de la Mútua, de les baixes dels funcionaris; es va convocar una manifestació dels empleats públics, es va demonitzar els funcionaris, es va atacar al ministre de Finances i, tot, amb unes eleccions a les portes.

Finalment, atesos els resultats, es pot concloure que l'acord i els canvis han estat en positiu, ja que després d'arrossegar un deute, ara la mútua presenta números blaus, no tant per l'increment de les cotitzacions ni per un descens de les baixes laborals, sinó bàsicament perquè l'entitat reclama tots els seus drets de crèdit o, el que és el mateix, exigeix a l'asseguradora de l'Administració els diners per baixa per accident laboral, fet que abans no es produïa.

La Mútua té per objectiu cobrir el cent per cent del salari en cas de baixa, ja sigui per malaltia o per accident laboral. Però mentre que la baixa per malaltia va a càrrec de la mútua, en el cas de baixes per accident de treball la mútua es limita a avançar els diners, que després acabarà pagant l'assegurança de l'Administració. De tot aquest afer, que se ce- nyeix a un àmbit molt concret, també es pot extreure una conclusió d'àmbit més genèric i d'interès general. Les negociacions van permetre arribar a bon port, tot i les diferències tan marcades. Ara estem davant d'una taula de treball per afrontar canvis en la Llei de la Funció Pública. Caldrà prendre'n nota.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT