PUBLICITAT

Un país d'aigües sanejades, i rius i ecosistemes protegits

EDITORIAL

El sanejament de la conca del Valira va ser objecte d'un acord bilateral amb Espanya, el 1989, per aprofitar les aigües fluvials de la conca del Segre, El gruix de la feina que és compartida pel Govern i els comuns, està feta, però falta la feina de detall que és més complicada, com la separació de les aigües netes de les aigües residuals, que ara van a parar al clavegueram i que requereixen la construcció d'una xarxa separativa.

Al juny del 2004 es posa en marxa la depuradora de Sant Julià i Andorra comença a depurar les aigües d'aquesta parròquia que fins a aquesta data eren abocades al Valira. No és però, fins a principis del 2007 que finalitzen les obres del col·lector principal d'Andorra la Vella, Escaldes i Encamp i, per tant, aquestes parròquies poden depurar també les seves aigües. La posada en marxa de la depuradora de Sant Julià ha marcat un abans i un després de la qualitat de l'aigua del riu Valira ja que aquesta ha millorat significativamen.

Actualment hi ha 43 quilòmetres de col·lectors al país. Els diferents governs han anat treballant en aquest assumpte important, i dilluns els ministres de Medi Ambient i el de Territori, Francesc Camp i Jordi Alcobé, van donar per finalitzat el pla de sanejament de les aigües amb una visita al col·lector d'Envalira. En total s'han invertit 103 milions d'euros per transformar Andorra en un país d'aigües brutes a un d'aigua sanejada. Certament que no s'han complert els terminis previstos, però la millora d'aquestes infraestructures assegura ara l'abastament a una població de 166.000 habitants.

Un país de natura, un país respectuós amb el medi ambient necessita tenir els ecosistemes i els rius protegits. Toca a alguns comuns acabar la feina perquè definitivament aquell 1996 d'inici del pla de sanejament quedi del tot tancat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT